Почетак Актуелно Обележена Недеља биодиверзитета

Обележена Недеља биодиверзитета

4 друго читање
0
0
923

Заштита природе за одрживи развој

 

Министарка Зорана Михајловић: Први задатак Владе је да чувамо животну средину, здравље и животе људи. – Вилијам Инфанте, стални представник УНДП-а у Србији: Радује што се у заштиту животне средине укључује и приватни сектор и што РТБ Бор све више води рачуна о очувању природних ресурса
Обележена Недеља биодиверзитетаЗЛОТ
. – Поводом обележавања Међународног дана биодиверзитета, Европског дана паркова и Недеље биодиверзитета у Србији, споменик природе Лазарев кањон и Лазареву пећину крај Злота посетили су Вилијам Инфанте, стални представник УНДП-а у Србији (програм за развој Уједињуених нација), Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине, и Драган Дубљевић, шеф кабинета ЈП „Србија шуме“.
Обележена Недеља биодиверзитетаОвом посетом скрећемо пажњу да без заштићених подручја не можемо да имамо одрживи развој и показујемо да ништа нећемо радити науштрб животне средине и здравља људи. Први задатак Владе је да чувамо животну средину, здравље и животе људи и зато контрола заштите животне средине мора да буде ригорознија. Посебну захвалност дугујемо УНДП-у не само због пројеката које заједно радимо него и зато што нам помаже да не заборавимо колико је значајно да водимо рачуна о животној средини – истакла је министарка Зорана Михајловић.
Са Владом Србије и Министарством енергетике, развоја и заштите животне средине сарађујемо у многим пројектима. Природу морамо да штитимо и радује што се у заштиту животне средине укључујује и приватни сектор и што Рударско-топионичарски басен Бор све више води рачуна о очувању природних ресурса – рекао је, честитајући Недељу биодиверзитета и Европски дан паркова, Вилијам Инфанте, стални представник УНДП-а у Србији.
Обележена Недеља биодиверзитетаЛазарев кањон и Злотске пећине (Лазарева и Верњикица) још 2000. године проглашени су природним добром од изузетног значаја и спомеником природе прве категорије. У Лазаревом кањону живи 35 врста сисара, 96 врста птица, девет врста гмизаваца и осам врста водоземаца. Регистровано је 720 врста биљака, што је 20 процената флоре Србије и 11 одсто флоре Балкана. Лазарева пећина има 22 врсте слепих мишева. Све то поверено је на одржавање Јавном предузећу „Србија шуме“:
Зато је ово право место за обележавање Недеље биодиверзитета. На правом смо месту и треба да живимо у складу са природом и да наставимо дугорочно да радимо на заштити животне средине – рекао је Драган Дубљевић, шеф кабинета ЈП „Србија шуме“.
На свечаности поводом обележавања Недеље биодиверзитета и Европског дана паркова пригодан културно-уметнички програн испред Лазареве пећине извели су ученици Основне школе „Петар Радовановић“ у Злоту.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…