Почетак Актуелно Мајданпек Обезбеђен нови атомски спектрофотометар за хемијску лабораторију РБМ-а

Обезбеђен нови атомски спектрофотометар за хемијску лабораторију РБМ-а

3 друго читање
0
0
963

 Већа сигурност у раду

Нови уређај „Перкин Елмера“ замениће стари из 1975. године на којем се до ових дана радило и страховало од могућих кварова будући да резервних делова и сервисера нема, а анализе које се раде не само за Мајданпек, већ и за „Кривељ“ и „Церово“, морају се завршити на време
Обезбеђен нови атомски спектрофотометар за хемијску лабораторију РБМ-а РБМ
. – Лабораторија Рудника бакра Мајданпек добила је нов атомски апсорпциони спектрофотометар, а досадашњи “атомац” је отишао у други план и, коначно, постао само резерва. Нови уређај најновије генерације из „Перкин Елмера“ омогућиће сигурнији рад лабораторије, обраду узорака и израду анализа за све производне целине Рударско-топионичарског басена Бор (сва три копа и флотације).
Стари апарат је био “на издисају” и за њега одавно није било резервних делова и сервисера, па смо оправке морали радити сами, уз редован посао. Како смо остали без слободног времена за те послове, јер смо преузели већину анализа за комплетан РТБ Бор, имали смо проблем са временом давања анализа и страховали да не можемо обавити поверен посао – каже Иванка Станчић, руководилац Хемијске лабораторије ПУС-а .
Обезбеђен нови атомски спектрофотометар за хемијску лабораторију РБМ-а Тај апарат ради, али би у случају квара, осим времена за његово детектовање, било неопходно и оно за поправку којег нема јер сви очекују да анализе за своје пробе добију на време – појашњава Наташа Томић, руководилац радне групе Аналитика. – Разумљиво, јер се на основу њих откопава, детерминишу параметри рада флотација “Кривељ”, “Церово” и “Мајданпек”, па смо сваког дана страховали да би, у случају квара, могли да имамо проблем у изради анализа и издавању података који су потребни за текућу производњу.
Стари апарат произведен 1975. године припада групи оних који су одрадили и више својих векова. – Са новим смо првенствено добили сигурност у раду и самопоуздање да можемо благовремено одговорити обавезама. Захвални смо менаџменту РБМ-а и РТБ-а што су препознали проблем и реаговали чим су финансије дозволиле да се обезбеди нови уређај уз који ћемо имати много више могућности за израду више елемената. За елементе које смо већ радили неће бити тешкоћа јер су нам методе и процедура познати, али ће за друге за које смо добили лампе бити потребно још мало простора и времена како бисмо разрадили методе за упоредне анализе – каже Станчићева. Новим апаратом су веома задовољни јер је осетљив, па могу да се раде анализе и са ниским садржајем бакра, што је важно, посебно када је реч о јаловини.
Детекција трагова метала и осетљивост апарата су знатно већи, што је и логично у поређењу са старим. Ово је најновији модел из овогодишње производње „Перкин Елмера“ и оправдава сва очекивања, с тим што ћемо већину његових могућности тек сагледавати кроз рад – истиче Томићева. – Апарат је спреман за основне методе које смо радили и на старом типу “атомца”. Сада имамо могућности за нове, односно утврђивање елемената које до сада нисмо могли да радимо. Тако ћемо проширити дијапазон анализа узорака руде по коповима и истражним радовима.
Осим поузданости и квалитета, време потребно за анализу узорака се неће смањиити. Јер, сваки “атомац“ има скоро идентично време рада, припреме калибрације, израде анализа, али овај је опремљен софтвером, па се елиминише могућност људске грешке при очитавању резултата.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…