Почетак Актуелно Мајданпек Двоструко снабдевање Флотације РБМ-а техничком водом

Двоструко снабдевање Флотације РБМ-а техничком водом

1 друго читање
0
0
627

За сигурност производног процеса

Уз „повратну“ воду из флотацијског језера „Ваља фундата“, Флотацији стиже и свежа вода из пумпне станице „Дебели луг“. – Свежа вода у производном процесу Флотације обезбеђује већу стабилност, а утицаће и на смањење трошкова одржавања

Обезбеђено двоструко снабдевање Флотације РБМ-а техничком водомРБМ. – Преспајањем некадашње и нове линије, свежа вода која се за производни процес у Флотацији Рудника бакра Мајданпек обезбеђује из пумпне станице „Дебели луг“ поново је, 23. фебруара, укључена у производни процес. То је потез који обезбеђује већу сигурност у снабдевању Флотације водом, али и смањује трошкове одржавања.
Пре 10-ак година тадашње пословодство одлучило је да се, због мање производње, процес одвија уз коришћење само повратне воде, па је на свим позицијама на којима је требало да се користи свежа вода, вода за хлађење и вода високог притиска на пумпама, коришћена она из флотацијског језера „Ваља фундата“. То није било добро будући да оставља последице на опрему – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. – Сопственим снагама и без накнадних улагања, оспособили смо пумпну станицу „Дебели луг“ за транспорт свеже воде до округлих резервоара изнад Флотације. То је вода која ће се користити за пумпе у погону и за део нове опреме из инвестиционог програма за повећање капацитета. Представља један од важних фактора за остварење стабилне производње, јер ћемо коришћењем свеже воде смањити и трошкове одржавања циклонских пумпи у делу млевења, као и свих пумпи у делу транспорта концентрата. У наредном периоду очекујемо уштеду и у делу одржавања опреме у флотацији.
Обезбеђено двоструко снабдевање Флотације РБМ-а техничком водомЛинија од „Дебелог луга“ до округлих резервоара изнад Флотације оспособљена је раније, али је, због сигурности у раду, обезбеђена новим цевима. Сада, када ради, то је систем цевовода који се не види, јер је испод платформи где и постоји развод до нових ћелија. Претходно је оспособљена пумпна станица “Дебели луг”, са циљем да обезбеди воду за Флотацију (заптивање свих муљних пумпи и хлађење редуктора на млиновима са шипкама). То је сложен систем и дугачка линија која почиње од водозахвата реке Велики Пек у селу Дебели Луг, где се налази и брана, а одатле читав километар усмерава бетонским цевоводом у таложнике испред пумпне станице. Из пумпне станице (кота 280), пумпе потискују воду до округлих резервоара запремине хиљаду кубика (кота 595). Током оспособљавања пумпне станице, саниран је прекид потисног цевовода на Каменици, урађен бајпас са огромним вентилом пречника 600 мм. У станици је било много посла, јер су пумпе, као и хидрофорска посуда, стајале 10 година.
Ђурићева наглашава да је реч о потезима који повећавају оперативну спремност Флотације, будући да се та вода користи за више намена, како у производњи тако и у процесу одржавања пумпи. Међутим, трајно обезбеђење овог погона водом није готов, јер би за то требало завршити започето измештање пловеће пумпне станице из зоне пешчаног насипа Превој у Средњу увалу, чиме би осигурала еколошка и безбедоносна стабилност свих брана, а обезбедило би се и континуирано снабдевање Флотације повратном индустријском водом у наредних 20-30 година.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…