Почетак Актуелно Обука пословодства РТБ-а за систем квалитета

Обука пословодства РТБ-а за систем квалитета

7 друго читање
0
0
656

Управљање одрживим успехом предузећа

 

М. Ивановић: У ИСО 9001 смо имали захтеве за задовољење купаца, а у ИСО 9004 за задовољење потреба свих заинхтересованих страна – радника, власника капитала. – С. Перишић: Пројекат „нове топионице“, излазак РТБ-а из реструктурирања и формирање јединственог предузећа намећу обавезу праћења светских норми и стандарда

Обука пословодства РТБ-а за систем квалитетаРТБ. – Основна идеја овог предавања јесте да прикаже захтеве стандарда ИСО 9000 у погледу задовољавања потреба купаца, као и механизам функционисања стандарда и испуњавања захтева. Потом је објашњена појава новог стандарда – ИСО 9004 који представља надградњу ИСО 9001. Тачније, приказана је еволуција од ИСО 9001 до ИСО 9004, односно од управљања квалитетом до управљања целом организацијом. Стандард ИСО 9004 даје принципе како организовати привредно предузеће, да би успешно пословало у дужем временском периоду. У ИСО 9001 смо имали захтеве за задовољење купаца, а овде је пројектовање система да се задовоље потребе свих заинхтересованих страна – радника, власника капитала. . . Када је конкретно реч о РТБ-у, то значи да би нормалан пут у предузећима у којима је систем квалитета већ сертификован био прелазак на ИСО 9004, док би она која то нису учинила најпре требало да уведу ИСО 9001.
Обука пословодства РТБ-а за систем квалитетаОво је, између осталог, рекао мр Милан Ивановић, директор Ллоyд’с РQА за Србију, на предавању „Менаџмент одрживим успехом организације“ које је, 31. јануара у Бору, одржао представницима пословодства басенских предузећа. Он је, том приликом, изложио најновије светске трендове и захтеве савременог менаџмента организацијом и њихову повезаност са међународним стандардима система менаџмента. Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а за екологију и безбедност, најпре је подсетио да изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине намеће увођење стандарда ИСО 9001 (систем квалитета), ИСО 14000 (екологија) и ИСО 18000 (безбедност и здравље на раду), што је уосталом и обавеза Басена из уговора потписаног са извођачима и кредиторима овог пројекта.
Обука пословодства РТБ-а за систем квалитетаТо изискује праћење светских стандарда и норми из још неких разлога. Наша држава очекује и „добијање“ датума за почетак преговора о уласку у ЕУ, а РТБ излазак из реструктурирања и прелазак на јединствено предузеће. Све то намеће ТИР-у обавезу прихватања сва три стандарда у процес производње до краја наредне године (има само ИСО 9001). Али, не само ТИР-у, већ и целом РТБ-у. Када буде основано јединствено предузеће, ТИР више неће ни постојати у садашњем облику. У том циљу је и ово предавање, па се у свим погонима и зависним предузећима већ одређују екипе које ће се мало интензивније бавити тим послом. Ићи ће се и на обуке, тачније реч је о циклусу курсева који подразумевају детаљну едукацију и стицање свих тих сертификата ради добијања звања интерних проверивача. И данашње предавање је у складу са праћењем светских стандарда, односно искустава Ллоyд’с-а који је „врх“ у том послу – истакао је Перишић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…