Почетак Актуелно Од доласка у Србију Zijin уложио око 700 милиона долара у некадашњи РТБ Бор

Од доласка у Србију Zijin уложио око 700 милиона долара у некадашњи РТБ Бор

13 друго читање
0
0
1,834

Прошле године инвестирано 360 милиона америчких долара

У техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине, Serbia Zijin Copper је 2020. уложила 360 милиона америчких долара, односно десет милиона више него што је децембра 2018. Zijin платио 63 одсто удела у РТБ-у Бор! – Компанија ће наставити да инвестира и настојаће да постигне брз и муњевит развој. Завршиће изградњу у руднику “Мајданпек”, другу флотацију у руднику “Велики Кривељ”, систем пречишћавања отпадних вода из “Јаме”, реконструкцију Топионице за капацитет 180 хиљада тона катодног бакра годишње, са посебним фокусом на систем за пречишћавање гасова као приоритетом, пројекат опремања флотације шљаке, као и пројекат нових кречних пећи у “Заграђу”, рекао главни инжењер Serbia Zijin Copper Jiao Jianming
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Кинески Zijin је од доласка у Србију, у некадашњи РТБ Бор уложио око 700 милиона америчких долара. Само током прошле године, у техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине инвестирано је 360 милиона америчких долара, односно десет милиона више него што је децембра 2018. Zijin платио 63 одсто удела у РТБ-у Бор!
Компанија ће, по речима главног инжењера Jiao Jianminga, наставити да инвестира и настојаће да постигне брз и муњевит развој. Завршиће изградњу у руднику бакра “Мајданпек”, другу флотацију у руднику “Велики Кривељ”, систем пречишћавања отпадних вода из “Јаме”, реконструкцију Топионице за капацитет 180 хиљада тона катодног бакра годишње са посебним фокусом на систем за пречишћавање гасова као приоритетом, пројекат опремања флотације шљаке, као и пројекат нових кречних пећи у “Заграђу”.
У руднику бакра Мајданпек, према динамици пројекта изградње нове флотације зу којој ће се прерађивати 40 хиљада тона руде дневно, завршено је око 65 одсто радова, а инвестиција износи 137,7 милиона долара. Такође, изведено је 30 одсто радова према динамици пројекта изградње још једне флотације рудника “Велики Кривељ”, у шта је уложено 57,8 милиона долара. У “Новом Церову” завршена је реконструкција рударског система за 2,5 милиона тона руде годишње, што је инвестиција вредна 19 милиона долара. У руднику “Јама” започети су радови на нископу и други послови, што је инвестиција “тешка” 32,3 милиона долара. Ради имплементације пројекта који ће омогућити производњу 180 хиљада тона катодног бакра годишње, у борској топионици је 2020. изградњом новог система за одсумпоравање и нове електролизе почела свеобухватна реконструкција. Планирана улагања у борску топионицу, до краја 2022. године, износе 262 милиона долара – рекао је Jiao Jianming.
Он је додао да су у изградњи нови систем кречних пећи у “Заграђу” и друга секција за прераду камена у “Кривељском каменолому”.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…