Почетак Актуелно Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус града

Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус града

6 друго читање
0
0
1,823

Бржи економски развој

Са 136 гласова за, без уздржаних и без гласова против, од присутних 138 посланика Народна Скупштина Републике Србије усвојила Предлог измена и допуна Закона о територијалној организацији Републике Србије, чиме су општине Бор и Прокупље добиле статус града. – Б. Спасковски: Дугујемо посебну захвалност, пре свега, свима онима који су градили и развијали РТБ Бор и тако стварали услове да се развија и град. – Н. Виденовић: Жао ми је што много раније нисмо добили статус града који ће свим мојим суграђанима донети само нешто боље. – М. Антић: Овај народ који овде живи и ради заслужио је овај статусни симбол града

РТБ. – Бор је поново град! Посланици Народне Скупштине Републике Србије усвојили су 20. јуна (са 136 гласова за, без уздржаних и без гласова против, од присутних 138 посланика) Предлог измена и допуна Закона о територијалној организацији Републике Србије, чиме су општине Бор и Прокупље добиле статус града (ово су биле једине две општине које су центри региона и седиште управног округа без статуса града). Иницијатива да се Бору врати статус града покретана је више пута од 2007. године када је усвојен Закон који је седиште Борског округа и највећи индустријски центар овог дела Србије неправедно изоставио са листе градова. Подсетимо да је иницијатива за измену и допуну овог закона поднета трећег новембра 2017. године.
У образложењу одлуке каже се да ће утврђивање статуса града за општине Бор и Прокупље помоћи стварању услова за више инвестиција и бржи економски развој. Унапређење статуса ових јединица локалне самоуправе допринеће њиховом развоју и пуном коришћењу привредних, кадровских и природних капацитета у стварању услова да постану значајан привредни и економски центар у овим деловима Србије, узимајући у обзир да постоје економски, демографски и географски разлози да Бор и Прокупље добију статус града.
Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус градаБлагоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, упутио је честитку грађанима Бора поводом поновног добијања статуса града. – Развојем РТБ-а развијао се и град, та два појма не можемо одвојити. Њега су градили и Борчани и Борани седамдесет и више година и тако изградили овако леп град са свим садржајима. Заједно смо направили све ово што видите. Бор је редак рударски град у свету који поседује све ово – почев од аква-парка, преко хотела, ЗОО-врта, позоришта. Неко је препознао да поседујемо све садржаје да бисмо добили статус града. Срећа да је на власт дошла Српска напредна странка и њен председник Александар Вучић који су препознали градске садржаје, предложили и на Скупштини Србије донели одлуку. Дугујемо посебну захвалност, пре свега, свима онима који су градили и развијали РТБ Бор и тако стварали услове да се и град развија, који су га пројектовали и направили право архитектонско решење. Бор је уистину прави град. Нормално, дугујемо захвалност и свима онима који су се сетили да ставе на дневни ред Скупштине и донесу одлуку да Бор буде проглашен градом. Бор је то заслужио.
Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус градаНебојша Виденовић, директор РББ-а, као рођени Боранин, истиче да никада није ни доживљавао своје родно место другачије него као град. – Данас је велики тренутак када смо то и званично коначно добили кроз статус града. Бор је град који је и у претходној Југославији, мислим да је био други, имао завршен урбанистички план. Место је изузетно урбано, има најразвијенију привреду у целом овом округу и источној Србији. Жао ми је што претходне политичке опције нису препознале све ово и што много раније нисмо добили статус града који ће свим мојим суграђанима донети само нешто боље, мало веће плате у локалној самоуправи које су, морам признати, заиста мале. И поред свега тога, коначно ћемо и достојанствено добити оно што су неки други, уз много мање муке, много раније и добили.
Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус градаМирјана Антић, заменик генералног директора РТБ-а за економска питања, најпре је честитала „свима нама овај велики догађај“. – Ја сам из оне генерације педесет и неке, када је Бор мењао своје организационе облике и сада у 2000. и некој години доживео је да званично постане град. Бор је одувек био град за нас који смо овде рођени, расли, развијали се, доказивали се и стекли пензије. Оно што је Бор то је РТБ, то је чисто небо и сада дефинитивно град. Овај народ који овде живи и ради заслужио је овај статусни симбол града, али то не значи да смо ми били мање вредни до јуче. Остајемо увек у срцу прави Борани или, боље рећи, Борчани. Памтимо и она времена када смо били Борчани, када смо се много више дружили као људи и као суграђани много више међусобно уважавали.
Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус градаИ Драган Алексић, председник Синдикалне организације ДОО РТБ Бор, такође, с поносом истиче „да је овде рођен, одрастао, све своје има овде“. – Као мали ишао сам у то место тзв. Бор село. Сада је, захваљујћи изградњи нове топионице и свега онога што РТБ Бор ставља на гране на којима је био и раније, поново град. Ми смо сада сигурно модерна фирма. Захвалан сам свима онима који су заслужни за изградњу овог града, како инфраструктуре тако и свега осталог. Као грађанин Бора и радник РТБ-а, изузетно сам задовољан и почаствован тиме што је награђен труд свих оних који су допринели да ово што се некада звало Бор село данас буде град Бор.
За Сашу Перишића, помоћника генералног директора РТБ-а за екологију, БЗНР и ППЗ, „то што је Бор добио статус град објективно није вест, већ нешто што је требало да се деси одавно.“ Одлуком Скупштине Србије Бор поново добио статус градаЗахваљујући свом импозантном инвестиционом циклусу, РТБ је већ скоро деценију можда и био највеће градилиште у овом делу Европе. Менаџмент РТБ-а је то искористио и постао је главни замајац, покретач и креатор низа пројеката и активности који су подразумевали реализацију низа побољшања у подизања нивоа ефикасности у сфери јавно-комуналне инфраструктуре, друштвеног и културног живота. Наравно, прокламујући своје усвојене циљеве и принципе, у првом реду принцип човек и друштвена одговорност, РТБ је уложио и значајна своја средства у повећање нивоа квалитета живота грађана, што, морамо признати, да су у значајној мери осетили и грађани Бора и сеоских МЗ. С обзиром на број грађана и друге економске и социјалне аспекте, нигде у Србији није урађено толико као што је у протеклом периоду урађено, сада могу да кажем, у граду Бору.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…