Почетак Наука и образовање Округли сто о “Стратегији развоја РТБ-а Бор до 2021. године”

Округли сто о “Стратегији развоја РТБ-а Бор до 2021. године”

7 друго читање
1
0
1,004
Бор ће бити светски центар бакра

Бор ће бити светски центар бакра

 

На округлом столу о “Стратегији развоја РТБ-а Бор до 2021. године” најпознатији српски стручњаци у рударству разговарали о заједничком раду за убрзанији развој РТБ-а Бор. – Конкретни предлози мера за повећање плана производње бакра биће достављени менаџменту Комбината бакра

Бор ће бити светски центар бакраБОР. – На питање “Каква је стратегија Владе Србије за Рударско-топионичарски басен Бор?” министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић је одговорио: “РТБ Бор је у овом тренутку једна од најзначајнијих компанија у земљи, где се прерађује најчистији бакар у Европи. У најави је отварање још три рудника, јер тамо постоје велике резерве ове руде. Бор је у поступку реструктурирања, али и у фази жестоке експанзије. Почели су радови на изградњи нове топионице, као и за изградњу фабрике сумпорне киселине. Кад се све то заврши, у наредне две-три године, подићи ћемо производњу бакра за два и по пута и тако постати светска сила у производњи бакра”.
Бор ће бити светски центар бакраОве речи министра Бачевића у интервјуу “Вечерњим новостима” биле су повод за тему округлог стола у Рударско-топионичарском басену Бор о “Стратегији развоја РТБ-а до 2021. године”. О убрзанијем развоју Басена мишљења, предлоге и сугестије изнели су најпознатији српски стручњаци у области рударства са циљем да производња бакра буде већа него што је предвиђено бизнис-планом.
Бор ће бити светски центар бакраПрви пут смо се сложили да ниједна институција не може сама да уради овако велики задатак, али сви заједно можемо то да остваримо – рекао је домаћин округлог стола у Бору генерални директор Басена Благоје Спасковски.
Ово је одлична иницијатива менаџмента РТБ-а Бор да окупи представнике свих реномираних кућа у рударству да заједнички унапредимо техничко-технолошки процес ради повећања производње бакра увођењем нових технологија – оценио је професор др Војин Чокорило са Рударско-геолошког факултета у Београду.
Свима нам је заједнички циљ да за неколико година имамо савремени светски РТБ Бор и на томе ћемо заједнички радити – сложио се Властимир Трујић, директор борског Института за рударство и металургију.
Конкретни предлози мера за повећање плана производње бакра биће што пре достављени менаџменту Комбината бакра.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Наука и образовање

Један коментар

  1. Majdanpecanin

    23. октобра 2012. у 21:18

    Gde je u svemu ovom,Majdanpek,godinama se sve vrti oko Bora…Bor..Bor..pa Bor????? Da li nekog zanima kakva je finansijska situacija u SO Majdanpek??Ne? Godinama se vrti prica kako ce se uraditi nesto pozitivno za Majdanpek,ali koliko vidim,sve investicije su otisle za Bor..Do kraja ce taj Bor da bude Las Vegas,u odnosu na Majdanpek!!!!

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…