Почетак Наука и образовање Октобарска конференција рудара и металурга

Октобарска конференција рудара и металурга

2 друго читање
0
0
964

Бакар се све више тражи 

Његова цена расте и то је добро за Бор и Србију, поручио професор др Владимир Крстић, наш стручњак светског гласа са Краљичиног универзитета у Канади. – За четири дана на 46. Међународној октобарској конференцији рудара и металурга презентована 162 научна рада аутора из 23 земље
Октобарска конференција рудара и металургаБОРСКО ЈЕЗЕРО
. – Четвородневна 46. Међународна конференција рудара и металурга окупила је у хотелу „Језеро“ на Борском језеру (1. октобра) еминентне домаће и светске научне раднике и представнике јавног и приватног сектора из области геологије, рударства, металургије, технологије, науке о материјалима, заштите животне средине и сродних области. На три пленарна и осам секцијских предавања презентована су 162 научна рада аутора из 23 земље (Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Канада, Хрватска, Чешка, Француска, Немачка, Грчка, Иран, Ирак, Италија, Либија, Црна Гора, Пољска, Казахстан, Македонија, Србија, Румунија, Русија, Словачка и Словенија. Учесници конференције посетили су и погоне Рударско-топионичарског басена Бор, једног од бројних пријатеља конференције.
Октобарска конференција рудара и металургаНа једном од три пленарна предавања професор др Владимир Крстић (пореклом из Рготине код Зајечара) са Факултета за машинство и инжењерство материјала Краљичиног универзитета у Кингстону (Канада) говорио је о теорији лома у неметалним материјалима (керамика) који се употребљавају у аутомобилској и авио индустрији, електроници и оптици. Истичући да други пут учествује на конференцији, др Крстић је оценио да Октобарска конференција рудара и металурга не само што окупља стручњаке из целог света него постаје и врло значајна и призната у свету:
-Дошли смо у град где се производи бакар – метал који постаје све значајнији. Зато његова производња и цена у свету расту. То је добро за Бор и државу Србију – рекао је проф. др Владимир Крстић.
Октобарска конференција рудара и металургаРТБ Бор успешно производи бакар већ 111 година, а скоро половину од тога организује се Октобарско саветовање рудара и металурга. Заједнички циљ је стимулисање улагања у нове технологије. То овај скуп теоријски показује и доказује, а РТБ Бор показује и у пракси изградњом и скорим завршетком нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Нова савремена технологија веома је важна за производњу, економију и екологију у Бору и околини – рекао је, у име РТБ-а, директор за развој Димча Јенић.
У оквиру 46. Конференције одржана је и прва Међународна студентска конференција о рударству, металургији, хемијском инжењерству, о материјалима и сродним областима на којој су представљена 22 рада студената основних и мастер студија.
Овогодишњу Конференцију организовао је борски Технички факултет у сарадњи са Институтом за рударство и металургију и уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и донатора и пријатеља конференције.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…