Почетак Актуелно Мајданпек Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима

Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима

1 друго читање
1
1
2,228
Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима

Пребачај захваљујући повољном садржају

Прве две декаде октобра на Површинском копу обележио подбачај на раскривци, али и добро остварење на руди (98,33 одсто). – У Флотацији прерадили испоручену руду са одличним искоришћењем и квалитетом концентрата изнад планом захтеваног. – За 25 дана октобра произведено 1.680 тона бакра у концентрату и план премашен за скоро 12 одсто, са изгледима да се надмаши и месечни захтев од 1.858 тона

Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима РБМ. – Октобарска производња у Руднику бакра Мајданпек је још једна од оних које заслужују повољне оцене упркос томе што није надмашила планске захтеве у свим сегментима. Наиме, и поред подбачаја на раскривци, солидно остварење на руди и њен повољан садржај, омогућили су да се за 25 дана октобра да 1.680 тона од предвиђених 1.858 тона бакра у концентрату, са пратећим количинама племенитих метала, чиме је наговештено да ће коначан резултат бити већи од плана. Притом, искоришћење је било одлично, веће од планираног, квалитет концентрата изнад захтеваног, а влага концентрата нижа за девет одсто.
Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима Октобарски план производње са 1,9 милиона тона укупних ископина, од чега 550 хиљада тона руде, био је амбициозан и мајданпечке рударе ставио пред обавезу да произведу 1.858 тона бакра у концентрату. На површинском копу “Јужни ревир” активна су радилишта Андезитски прст и Исток 1. И док са остварењем на руди подбачај износи једва неколико процената, са раскривком се више заостаје, што се одражава и на ниво укупних ископина чије је остварење за 25 дана 77,12 одсто.
Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима И у октобру активност се углавном огледала у тежњи да се допреми планска руда за пуни рад Флотације, а преостали део флоте усмери за рад на јаловинским багерима, што се показало недовољним – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство: – План транспорта је остварен са 68 одсто, јер је од укупно предвиђених 16 возила расположиво било 10, односно 85 процената планираних. Поред тога, транспортни систем је радио уз константну потребу за булдозером, који због обавезе за припрему радилишта на Јужном ревиру није у довољној мери био на располагању. То објашњава подбачај на раскривци која је вожена на спољно јаловиште, што не само да повећава трошкове већ и значајно смањује учинке.
Марковић подвлачи да је потреба за булдозером евидентна и на јаловишту Ујевац, како за рад система тако и за припреме терена за померање транспортне траке 06, али и на “Јужном ревиру”, на Истоку, још више за рудне багере с обзиром на услове у којима раде. Додаје да утоварна механизација има проблем хидраулике, доњег строја и застоја и нема планиране учинке, што негативно утиче на производне резултате.
Октобарска производња у РБМ-у добра упркос проблемима Потпуно усредсређени на квалитет прераде све количине испоручене руде смо прерадили са одличним искоришћењем, повољнијим од планираног и дали за скоро седам одсто већи квалитет концентрата од захтеваног, при чему је и влага била мања од планираних девет одсто. Октобар би требало да завршимо са производњом већом од плана, иако смо имали два неодложна застоја у производњи. Током њих обавили смо низ других послова од значаја за функционисање система у зимским условима, па и оне који су, такође, подразумевали извођење само у условима када се производња не одвија – коментарише октобарску производњу Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.
Производња у наредном месецу ће се, поред осталог, одвијати у настојању да се побољшају производни параметри, а нормативни материјали доведу на ниво планираних. Све активности ће се реализовати уз настојање да се обезбеди безбедан рад за запослене и опрему.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Dragan

    4. новембра 2018. у 12:59

    Polako sa tim „prebačajima“ da ostane nešto i za kineze. 😉

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…