Почетак Актуелно Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:

Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:

4 друго читање
0
0
1,177

Наш рад је наш празник 

 

Д. Аџић: Желим да што боље радимо, па ће производња бити боља, а плата већа. – А. Малетић: И колегама који данас раде, али и онима који славе, желим срећу у раду и животу и да буду вредни, јер у тешким временима треба још боље радити. – С. Војиновић: Желим срећу колегама који раде на празник, а онима који славе желим леп провод јер ће сутра боље радити
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:РТБ
. – У Рударско-топионичарском Басену Бор ради се и викендом и празником као и било којим радним даном. Тако је било и овог 6. августа када запослени у комбинату бакра обележавају Дан рудара Србије и Дан компаније. У то смо се уверили посетивши рударе прве смене у борској „Јами“, на површинском копу „Велики Кривељ“ и у кривељској „Флотацији“.
До коте 335 у Четвртом захвату на површинском копу „Велики Кривељ“ стижемо камионом који превози рударе на примопредају. Водич нам је искусни возач тешких камиона Дејан Аџић који објашњава да се примопредаја, практично, обавља „у ходу“:
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:Чекају нас колеге из претходне смене, мењамо се за управљачем камиона и командама багера и бушиулица, булдозера… Скрећемо пажњу један другоме на радне услове или евентуалне проблеме у раду механизације. На тај начин нема празног хода. Камион се, практично, не гаси и по тридесетак радних сати када одлази на дневни ремонт. Желим да што боље радимо, па ће производња бити боља, а плата већа – каже Аџић.
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:На коти 335 у Четвртом захвату, поред камиона који чека на утовар, срећемо управника површинског копа Милана Делића. Он, између осталог, издаје радне задатке и контролише извршење:
И у овој, празничној смени, у непосредној производњи имамо 65 радника: тридесетак на линији руде и јаловине, двадесетак у електромашинском одржавању и петнаестак на дробљењу руде и транспортном систему. То је довољно за извршење планираног обима послова јер имамо искусне раднике и нову савремену механизацију – каже Делић.
За командама великог „комацу“ багера (К-1) је млади багериста Александар Малетић. На површинском копу „Велики Кривељ“ ради пет година.:
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:Мој деда по мајци био је рудар у борској „Јами“, а отац је стекао пензију као булдозериста на истом овом површинском копу. Моћна је ово машина, све је аутоматизовано. Кад је багер нов и има климу, као овај мој, лако је радити и лети и зими. И колегама који данас раде, али и онима који славе, желим срећу у раду и животу и да буду вредни, јер у тешким временима треба још боље радити – поручује багериста Малетић.
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:Славиша Војиновић, пореклом је из суседног села Кривеља, па је близина посла утицала да, као рударски техничар, постане возач тешких камиона. Овај посао ради већ 15 година:
Имамо нове камионе и сада су услови рада неупоредиво бољи. Уз добру обуку и искуство лако је радити са савременом аутоматизованом рударском механизацијом. Добро зарађујемо и међу бољима смо у Србији. Желим срећу колегама који раде на празник, а онима који славе желим леп провод јер ће сутра боље радити – каже возач тешких камиона Војиновић.
На Дан рудара и Дан РТБ-а ради се и у борској „Јами“. У првој смени је двадесетак рудара. Међу њима је и копач-палилац Станимир Ивановић, који у јами ради од 1999. године:
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:Ако упоредим време када сам почео да радим у јами, сада су услови рада неупоредиво бољи и плате веће, мада увек има места за боље. Радимо на 500-600 метара испод земље, глава је увек у торби, али не жалимо се. Надамо се да ће бити још боље и у јами, и на коповима, и у флотацијама, и у топионици… Од тога сви живимо – каже Ивановић у име својих колега „јамаца“.
У флотацији „Велики Кривељ“ и овог 6. августа у првој смени, као и осталих дана, у непосредној производњи ради двадесетак радника. Међу њима је и главни пословођа Славиша Грујић који овде ради 30 година:
Они раде и на Дан рудара Србије и Дан Басена Бор:Ни код нас нема разлике у раду обичним даном и празником. Између обележавања два Дана рудара завршили смо реконструкцију и аутоматизацију флотације. Сада имамо боље искоришћење бакра, лакше праћење технолошких параметара флотирања и већу производњу. Свима желим срећан празник, да више и боље раде јер ће тако и плата бити већа. Задовољни смо зарадом, али увек може боље. Томе сви тежимо и зато повећавамо производњу – закључује пословођа Грујић.
На Дан рудара не раде само рудари него и топионичари, електролизери и сви они који су, како се то популарно каже, „на линији бакра“. На празник, међутим, раде и новинари. Да није њих (нас) не би било ни ове репортаже.
И наш рад је наш празник!

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…