Почетак Актуелно Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембар

Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембар

7 друго читање
1
0
1,370

Велики задаци и обавезе пред свима

 

Септембарске награде, највише општинско признање, додељене су проф. др Зорани Михајловић, министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије; др Бојану Добришеревићу, лекару из Мајданпека; др Зорану Радојичићу, директору УК Дечје клинике у Тиршовој; др Славчету Тодорову, лекару из Рудне главе; Ђорђу Станојевићу, професору физичког васпитања у мајданпечкој Гимназији; Браниславу Томићу, директору РБМ-а; Ванчи Георгијеву, наставнику ОШ “12. септембар“ и др Велимиру Шешуму, из Доњег Милановца
Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембарМАЈДАНПЕК
. – Рударски Мајданпек обележава данас, 12. септембра, Дан општине. Свечана седница Скупштине општине, као централни догађај дана и прославе, била је прилика да се у присуству бројних гостију и званица, представника братске општине Челинац у Републици Српској, суседних и општина из Румуније и Бугарске са којима се годинама успешно сарађује, те Мирослава Кнежевића, начелника Управног округа Бор, и других представника политичког и друштвеног живота, говори о резултатима оствареним између два празника. Истовремено, заслужним појединцима и колективима додељена су највиша, септембарска признања.
Учеснике ове свечаности поздравио је, најпре, Славиша Божиновић, председник СО Мајданпек, и истакао: Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембарДанашњу свечану седницу СО Мајданпек одржавамо у временима много тежим од ранијих када се лагодније живело и са више резултата дочекивао празник. Деценије за нама оставиле су поруку за време које долази. Суочени са задатком како зауставити даље економско, друштвено и демографско пропадање, како зауставити даље исељавање, морамо се ангажовати да покренемо развој у свим областима, да вратимо култ рада и успеха који је красио рударе, раднике и грађане општине Мајданпек.
О оствареним резултатима између два празника учесници овог скупа информисани су и филмом из продукције Радио-телевизије Мајданпек која је, после стечаја, наставила рад.
Дејан Вагнер, председник Општине Мајданпек, подсетио је на најзначајније догађаје за ову средину: – Нажалост, над „ИПМ-ом Мајданпек“ крајем децембра прошле године покренут је стечај. Када се посматра дугогодишње пословно посртање овог предузећа, за шта велики део одговорности лежи на руководству предузећа и представницима државе у органима управљања, намеће се закључак да је овакав епилог био неминован. Скоро 300 радника је, уз отпремнине, раскинуло радни однос. Ово је изузетно тежак и болан ударац за нашу општину – истакао је Вагнер и изразио наду да ће некадашњи гигант српског и југословенског јувелирства кроз стечај избећи ликвидацију.
Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембарМного боље вести стижу из Рудника бакра Мајданпек. Завршено је проширење рударских радова на Андезитском прсту и пуштена је у рад нова линија за флотацијску концентрацију бакра. У ова два пословна подухвата инвестирано је више од 20 милиона евра, што омогућава повећање и стабилизовање производње, као и сигурну егзистенцију радницима РБМ-а. Јасно је да се овакве инвестиције не би реализовале без чврсте и одлучне подршке Владе Републике Србије на челу са премијером Александром Вучићем – рекао је Вагнер подвукавши да је то аргумент који се не може оспорити: – Ми који водимо општину Мајданпек, заједно са руководством РБМ-а, уверени смо да ће држава пружати исту подршку у данима и годинама које долазе како би се потпуно реализовали планови са крајњим циљем да се достигне економски одржива производња од око 25 хиљада бакра у концентрату годишње.
У свом излагању Вагнер је нагласио да је и у општини Мајданпек правилно сагледан значај мера из УППР-а за опстанак и РБМ-а и РТБ-а Бор. Његовим усвајањем општина је дала свој скроман допринос отписивањем директних и индиректних дугова од око 840 милиона динара, што је скоро равно једногодишњем општинском буџету. Тим новцем могло је много тога да се уради, али је подржавањем УППР-а дато до знања да се чврсто стоји уз РБМ и одлучно подржавају напори руководства за што квалитетније решење даљег опстанка Басена.
Представник Општине Челинац Мирољуб Васић поздравио је присутне, а потом се честиткама и лепим жељама огласио и представник општине Фокшани из суседне Румуније.
Општина Мајданпек данас обележава свој дан, 12. септембарСептембарске награде, највише општинско признање, као начин да се заслужним појединцима и организацијама захвали за учињено, ове године додељене су проф. др Зорани Михајловић, министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије; др Бојану Добришеревићу, лекару из Мајданпека; др Зорану Радојичићу, директору УК Дечје клинике у Тиршовој; др Славчету Тодорову, лекару из Рудне главе; Ђорђу Станојевићу, професору физичког васпитања у мајданпечкој Гимназији; Браниславу Томићу, директору РБМ-а; Ванчи Георгијеву, наставнику ОШ “12.септембар“ и др Велимиру Шешуму, из Доњег Милановца, за научноистраживачки рад у области спорта.
Поводом Дана општине додељене су и Похвале „12.септембар“ и то: Служби за физикалну медицину и рехабилитацију мајданпечког Дома здравља „Др Верољуб Цакић“; Весни Тричковић, директорки Центра за социјални рад у Мајданпеку; а за радно ангажовање на санацији објекта ПУ „Марија Мунћан“: Бојану Јанковићу, Себастијану Стојковићу, Зорану Ђеловићу, Игору Констадиновићу, Жики Јовановићу и Ивану Мариловићу.

У име награђених захвалили су др Добришеревић, др Шешум и Мишела Николић, посебни саветник министарке Зоране Михајловић. Она је, примајући награду у име министарке која због спречености није присуствовала свечаности, казала: – Желим, у име потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструцтуре, и своје лично име, да свим грађанима и грађанкама Мајданпека честитам овај дан. Драго ми је што сам од градских власти чула да су се многе ствари побољшале у Мајданпеку и да су свесни да има још много задатака које треба да обаве како би живот грађана и грађанки Мајданпека био бољи. Као што је до сада била пракса, упознати сте сви, на сваку вашу иницијативу, Министарство и министарка са својим тимом биће ту да помогне.
У Мајданпеку ће, поводом Дана општине, вечерас на Градском тргу, са почетком у 21 сат, бити одржан концерт „Рибље чорбе“. Предгрупа су (од 19,30) мајданпечки „Дунстери“ са којима ће наступити и талентовани Марко Балабановић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. bla bla

    12. септембра 2016. у 21:40

    проф. др Зорани Михајловић?
    Za sta?
    Za put do Kuceva?

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…