Почетак Актуелно Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“

Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“

2 друго читање
0
0
1,129

„РТБ ће радити још сто година“

 

„Бор“ је веома успешно радио 112 година, а нова геолошка истраживања показују да ће ова компанија минимум још толико дуго радити, каже помоћник министра рударства и енергетике у Влади Србије Синиша Танацковић. – РТБ је у озбиљним преговорима о приватизацији и постоји одређен број инвеститора који су заинтересовани за партнерство са њим. Очекујемо да у најскорије време постигнемо договор о улагању у „Церово“ и „Мајданпек“. Држава нема средстава за нова улагања, па ако неко нуди новац, то треба прихватити и приватизовати делове РТБ-а, али не сто одсто. Србија треба да задржи удео, али и да омогући даљи развој рударства, истиче Танацковић
Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“БОР
. – Србија је врло интересантна инвеститорима, а томе у прилог говори податак о 105 истражних простора где рударске радове изводи 20 страних компанија. Једна од њих је за ову годину припремила 18 милиона долара која ће уложити у истраживање управо у Борском округу, рекао је помоћник министра рударства и енергетике Синиша Танацковић на симпозијуму „Рударство 2015.“ који се одржава на Борском језеру.
Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“Страним компанијама смо интересантни због минералних сировина које имамо и ту је ствар врло проста. У Србији не постоји фонд који би био спреман да инвестира толико пара у нешто што се сутра може испоставити као неисплативо. А, минералне сировине су у власништву Републике Србије и њима располаже она, а не онај ко отвори рудник. Сви рудници који су у власништву странаца, надокнаду за коришћење минералних сировина плаћају редовно, проблем имамо са домаћим рудницима. То је одговор делу јавности који сматра да би геолошка истраживања требало да обављају домаће компаније. Па, у Србији су данас, што се рударства тиче, далеко најбоља два приватна рудника олова и цинка. Реч је о рудницима који својевремено нису радили и које је из пепела подигао страни капитал, па сада врло успешно послују. То исто очекујемо и код „Бора“. РТБ је веома успешно радио 112 година, а нова геолошка истраживања показују да ће ова компанија минимум још толико дуго радити – каже помоћник министра рударства за сектор геологије.
Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“РТБ је, како каже Танацковић, у озбиљним преговорима о приватизацији, постоји одређен број инвеститора који су заинтересовани за партнерство са њим, па се очекује да у најскорије време буде постигнут договор о улагању у „Церово“ и „Мајданпек“. – Држава нема средстава за нова улагања и, ако неко нуди новац, то треба прихватити и приватизовати делове РТБ-а, али не сто одсто. Србија треба да задржи удео, али и да омогући даљи развој рударства – тврди помоћник министра.
Додаје да ће нови Закон о рударству и геолошким истраживањима, чији нацрт убрзо треба да уђе у скупштинску процедуру, зато бити атрактивнији за стране инвеститоре у области геолошких истраживања и експлоатације руде, што је, како истиче, био циљ. Привлачење страних инвеститора је основни разлог за измене и допуне закона, а покретање инвеститорске климе у рударству јесте један од предуслова за већи утицај овог сектора на бруто национални доходак Србије.
Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“Нови закон у односу на постојећи даје велику предност улагањима јер нам је циљ да што више страног капитала уведемо у Србију. Убрзаће се издавање одобрења за експлоатацију како би се што једноставније и брже могло почети са геолошким истраживањима. У Србији сада имамо 105 истражних поља и до прошле године страни инвеститори, који држе већину тих истражних радова, трошили су између 40 и 50 милиона долара на геолошка истраживања. Очекујемо, зато, да ћемо новим законом привући стране инвеститоре (у најави већ имамо долазак нових) и да ћемо на тај начин побољшати инвеститорску климу – оценио је Танацковић.
Озбиљно интересовање инвеститора за партнерство са „Бором“РТБ-у Бор и свим осталим рударским комплексима у Србији потребно је више новца за покретање целокупног процеса, додала је државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић. – Осим пара, стратешки партнер или неки вид партнерства, такође може да донесе нове инвестиције, технологије и све оно у чему је Србија у заостатку. Морамо да развијамо сопствене руднике, али тај развој и истраживања мора да прати адекватна законска регулатива. Србија, земља која је у процесу стабилизације и прикључења Европској унији, односно отварања разних поглавља која се тичу приступања, једноставно мора да испоштује све оне директиве које ЕУ налаже и сваки даљи развој рударског сектора мора да буде усклађен са европским трендовима. Држава и Министарство рударства ту виде свој интерес и наш заједнички циљ је да новим законом помогнемо да се инвестиције убрзају – истакла је Филиповићева.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …