Почетак Актуелно Пензионери РТБ-а: Милун Станојевић, магационер (РБМ)

Пензионери РТБ-а: Милун Станојевић, магационер (РБМ)

0 друго читање
0
0
1,361

Привикавање на пензију

Комплетан радни стаж стекао је радећи у РБМ-у. – За младе, оне који тек почињу рад у руднику, има поруку: “да чувају посао и – раде”

МАЈДАНПЕК. – Када је крајем прошлог лета, напунивши 65 година живота и више од 37 година стажа, стекао право на пензију Милун Станојевић, до тада магационер у Руднику бакра Мајданпек, није ни слутио да ће му и за пензију бити потребно време да се привикне.
Није то нимало лако, али ми доста добро иде – кроз смех и шалу прича Милун који лето проводи у Соко Бањи. Признаје да сада има више обавеза него што је претпостављао да ће имати, будући да је радни статус заменио пензионерским, али се теши да ће их бити мање када се са продуженог одмора буде вратио у Мајданпек где живи са породицом.
Не могу ја без Мајданпека. Јер, ту сам провео толике године – каже Милун и објашњава да је са својим колегама и даље у контакту. Сваки њихов позив га обрадује, сусрет развесели и представља прилику да и њима пожели да у заједничком им руднику дочекају пензију, а она што дуже траје: – У руднику сам почео да радим крајем 1980. године као помоћник магационера, а потом био референт отпадног материјала, да би највише времена провео радећи као магационер. Нису то неки посебно тешки послови, али слободно могу да кажем да у руднику и нема лаких. Услови су тежи него на другим местима. Рад у руднику је – рад у руднику.
Деценије у мајданпечком руднику бакра Милун ће памтити по људима са којима је радио и захваљујући којима је на посао радо одлазио: – Посебно раније, док нас је било више, одликовало нас је заједништво, велико другарство и спремност да једни другима прискочимо у помоћ у свакој прилици. Али није недостајало ни ведрине, доброг расположења, шале, па и правих великих пријатељстава међу колегама.
Милун је попут већине оних који су у Руднику бакра Мајданпек остали и после тешких и преломних година на прелазу између два века, дубоко веровао у то да рударење у овом крају има перспективу, а РБМ све шансе за опстанак и будући рад: – Потврду да смо сви ми који смо тако мислили били у праву добијамо и ових дана када читамо колико великог и од кога све има интересовања за стратешко партнерство. То говори да ће рудник још дуго радити, а ја верујем бар овако, ако не и успешније.
Са искуством неког ко је читав радни век провео у руднику, за младе који тек почињу да раде, има поруку да посао чувају и – раде: – Радити се мора и када нам није баш све по вољи. Алат у руке и рад је начин да се тренутно незадовољство превазиђе, а извршен задатак и резултат оно што посао чува. Тако прича Милун Станојевић тек се привикавајући на пензионерске дане и обавезе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…