Почетак Актуелно Мајданпек Пет развојних етапа рударства у граду под Старицом

Пет развојних етапа рударства у граду под Старицом

2 друго читање
0
0
1,048

Стежу обруч са севера и истока мајданпечког копа

 

Четири од шест нових “белаз” камиона и багер „коматсу” од половине јуна раде на „Истоку“ Јужног ревира. – Са овог радилишта, које представља другу од пет фаза развоја мајданпечког површинског копа, откопаће се 28 милиона тона руде. – Првих 7,8 милиона тона одатле „лежи“ испод 16 милиона тона раскривке коју што пре треба уклонити
РБМ
.- Најављено убрзано раскривање “Истока” површинског копа Јужни ревир у Руднику бакра Мајданпек је почело. Са коте 380, на којој нови моћни багер “коматсу” ПЦ 3000 даноноћно ради, четири од шест нових “белаз” камиона носивости 220 тона непрекидно одвозе раскривку која за мајданпечки рудник постаје задатак број један. Циљ је да се што пре отвори рудно лежиште и тако осигура будућност рударења на овом простору.
Због стања радова на “Истоку” Јужног ревира неминован је рад по фазама. Инвестицону раскривку одатле уклањамо истовремено кад и руду са „Андезитског прста“, а он је „Север“ Јужног ревира. Стежемо обруч и са севера и са југа копа, а релативно мали простор између етажа омогућава нам и да истовремено радимо са више бушаћих и утоварних јединица, што је одлично за континуитет у откопавању – рекао нам је Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство.
Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу РБМ-а наводи да се, упоредо са појачаном активношћу на “Истоку”, ради и на проширењу рударских саобраћајница, како би се тешка возила кретала безбедно и радила без застоја и чекања. Ово се посебно односи на деоницу ка „Фазу 1“, од Транспортног система до места истовара.
Развој копа „Јужни ревир“ дефинисан је у пет етапа. Прва је „Север“, односно „Андезитски прст“, где се већ дуже време ради и одакле последњих месеци стиже руда. Друга фаза је „Исток“, где је на уклањању јаловине ангажована нова рударска механизација. У трећој је планиран „напад“ на запад и југ копа, док четврта етапа подразумева припрему за проширење његовог јужног дела. У петој фази утврдила утврдиле би се коначне границе копа.

Ради бржег раскривања Јужног ревира „отворили“ смо још једно радилиште на истоку и због тога набавили нову опрему. Багер „коматсу“ ПЦ 3000 и четири од шест нових „белаза“ носивости 220 тона, на „Истоку“ већ раде, а до краја године стићи ће нам булдозер „коматсу“ и бушилица „Атлас цопцо“. Са овог радилишта, које представља другу од пет фаза развоја мајданпечког површинског копа, откопаћемо 28 милиона тона руде. Првих 7,8 милиона тона одатле „лежи“ испод 16 милиона тона раскривке коју што пре треба да уклонимо и то нам је задатак број један – каже Андреја Марковић.
Да је са новом опремом почело интензивније раскривање „Истока“ потврђује и први човек Рудника бакра у Мајданпеку Бранислав Томић. – Пред нама су велике обавезе и задаци. Имамо огромну одговорност да зацртане и врло амбициозне планове, без одлагања, у потпуности остваримо. Само тако ћемо створити услове да Рудник бакра Мајданпек убудуће ради више, успешније и профитабилније. Од запослених очекујем максимално ангажовање и свест о значају овог посла за будућност Рудника бакра Мајданпек – каже Томић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…