Почетак Актуелно Петомесечни извоз РТБ-а Бор вредан преко 100 милиона долара

Петомесечни извоз РТБ-а Бор вредан преко 100 милиона долара

2 друго читање
0
0
1,171
Петомесечни извоз РТБ-а Бор вредан преко 100 милиона долара

Пласман у иностранству јачи 30 одсто

Од почетка године РТБ Бор је на страном тржишту продао непуних 12 хиљада тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 30 одсто већи извоз него у истом периоду прошле године. – Девизни прилив од продаје бакра, сребра, платине, паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена за пет месеци износио 106,7 милиона долара. – Извоз у мају вредео 16,4 милиона долара
Петомесечни извоз РТБ-а Бор вредан преко 100 милиона долараРТБ
. – За пет месеци ове године Турци, Хрвати, Немци и Бугари купили су од Рударско-топионичарског басена Бор непуних 12 хиљада тона бакра. Енглези су откупили тону и по сребра, 25,2 килограма паладијума и килограм и по платине, а у Пољску је укупно отпремљено 13,5 тона селена и 475 тона плавог камена. Девизни прилив од продаје робе у иностранству, од јануара до маја, износио је 106,7 милиона долара, што је 30 одсто више него у истом периоду прошле године.
С друге стране, домаћим прерађивачима – „Ваљаоници бакра“ и „Ист Поинту“ из Севојна, као и борском „Пометону“ – РТБ Бор је од почетка ове године испоручио 3.685 тона бакра вредности 25,6 милиона долара. Тај бакар је у облику жице, трупаца, лимова, трака, праха и трупаца, такође завршио у иностранству.
Приход РТБ-а Бор од продаје бакра у мају износио је 15,78 милиона долара, а компанија је зарадила и додатних 600 хиљада долара од продаје 1,8 тона селена, 12 килограма паладијума, 45 тона плавог камена и 2,1 тоне сумпорне киселине. Све то је РТБ-у Бор обезбедило укупан извоз у мају вредан 16,4 милиона долара, а ови производи продавани су у Пољској, Италији, Румунији, Немачкој, Хрватској и Турској.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Погледајте и

Serbia Zijin Bor Copper донирала предшколској установи „Бамби“ у Бору доставно возило

Радост даривања 塞尔维亚紫金波尔铜业为小鹿幼儿园捐赠一辆校车 赠人玫瑰,手有余香 Ling Dexi: Деца заслужују посебну пажњу ј…