Почетак Екологија Подршка еколошким пројектима РТБ-а

Подршка еколошким пројектима РТБ-а

5 друго читање
0
0
1,086

Отклањање тешког наслеђа

 

Мр Мирко Грубишић и Хранислав Стојковић, помоћници министарке енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић, након данашњег разговора са пословодством Басена најавили чвршћу сарадњу на решавању проблема отпадних вода, старих гума, рекултивацији „бране 3а“ и „поља 2“ кривељског јаловишта. – Ускоро и уговор са извођачем радова на санацији кривељског колектора. – Вредност пројеката од пет до петнаест милиона евра
Подршка еколошким пројектима РТБ-аРТБ
. – Прва званична посета представника Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Рударско-топионичарском басену Бор протекла је у знаку упознавања са пословним резултатима компаније, наслеђеним и актуелним еколошким проблемима. Након разговора са пословодством Басена, мр Мирко Грубишић и Хранислав Стојковић, помоћници министарке Зоране Михајловић, најавили су подршку реализацији еколошких пројеката у Бору и Мајданпеку којима ће се ти проблеми решавати. Вредност ових подухвата, како се чуло, креће се од пет до петнаест милиона евра.
Подршка еколошким пројектима РТБ-аПредстављајући госте и тему данашњег састанка генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски је казао: – Разговарали смо о еколошким питањима, о томе да нам и небо, и реке, и земља буду чистији. Шта смо се договорили казаће помоћник министарке Мирко Грубишић, а ја вам морам рећи да смо, поред тога, разговарали и о почетку радова на колектору Кривељског јаловишта. Већ у уторак следеће недеље (15. јануар) биће потписан уговор са извођачем радова, а потом следи њихов почетак. Уважену господу из Министарства упознао сам и са све бољим резултатима које је РТБ постигао у последње четири године.
Подршка еколошким пројектима РТБ-аНаглашавајући да су подробно упознати са тешким наслеђем које РТБ има у области заштите животне средине, али и са актуелним проблемима, мр Мирко Грубишић је казао да се током данашњег састанка најпре разговарало о отпадним водама. Оне представљају један од основних проблема, како у Мајданпеку тако и у Бору, и дате су смернице за будућу сарадњу између Басена и Министарства.
Подршка еколошким пројектима РТБ-аСлободно могу да кажем да један од десет топ-пројеката које ће Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине подржати у наредном периоду јесте пречишћавање отпадних вода. Други, историјски проблем РТБ-а јесу отпадне гуме и од стране Министарства је предложена потпуно нова технологија за њихово уклањање, односно добијање енергената процесом пиролизе. Министарство ће се, у сарадњи са РТБ-ом, потрудити да пронађе кредитну линију како би се овакво постројење изградило на простору општина Бор и Мајданпек. Следећи, веома присутан проблем у самом рударењу (историјски, али везан и за будући рад) јесу депоније флотацијских и коповских јаловишта. Подршка еколошким пројектима РТБ-аПредложено је да се у наредном периоду обезбеде средства и крене у рекултивацију „бране 3а“ и „поља 2“. Разговарали смо и о другим темама, али су ове ургентне и представљају озбиљан проблем у заштити животне средине, како општина Бор и Мајдапек тако и целог тимочког краја.
-Желимо да на најбољи могући начин започнемо сарадњу министарства и РТБ-а
– нагласио је и Хранислав Стојковић. – Упознат сам са резултатима рада у последњих неколико година, видим да су они позитивни и то желим да похвалим. Надам се да ће се тај тренд наставити. Држава, директор и локална самоуправа имају стратегију и надам се да ће она бити спроведена. Наредни уторак, када ће се највероватније потписати уговор са извођачем радова на санацији кривељског колектора, веома је значајан дан јер ће се тим појектом решити многи проблеми.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…