Почетак Корпоративна одговорност Подвиг Чете за спасавање погона „Јама“ РТБ-а Бор

Подвиг Чете за спасавање погона „Јама“ РТБ-а Бор

4 друго читање
0
0
1,056

Три бране Текију бране 

 

Чета за спасавање погона „Јама“ изградила три водопропусне бране које ће бранити Текију од евентуалног поновног поплавног таласа исте јачине. – П. Пожега: Поносимо се што смо помогли Текијанцима који су нас прихватили као прави домаћини
ЈАМА
. – Од катастрофалне поплаве 15. септембра, која је већину становника Текије оставила без крова над главом, Чета за спасавање погона „Јама“ Рудника бакра Бор два пута по осам дана учествовала је у санацији последица поплаве и стварању услова да до сличних несрећа више не дође.
Први пут борска Чета за спасавање стигла је у Текију одмах после бујичне поплаве и активирања клизишта. Радећи осам дана од јутра до вечери Борани су, механизацијом коју је обезбедио Рударско-топионичарски басен Бор, оспособљавали путеве и улице закрчене муљем и балванима.
Када су услови за живот у Текији колико-толико постали уобичајени, настављена је санација оштећених кућа, али и стварање услова за спречавање сличних последица. У овом другом делу поново наступа борска Чета за спасавање која је на новом задатку у Текији боравила од 3. до 11. октобра. За то време изградила је три водопропусне бране на местима где је Текија 15. септембра претрпела главни поплавни удар.

Бране које смо изградили треба да пропусте воду и да истовремено задрже сав чврсти материјал који вода носи. То ће гарантовати безбедност становника Текије од евентуалног поновног поплавног таласа сличне јачине – објашњава старешина Чете за спасавање Петар Пожега.
Водопропусне бране грађене су по идеји стручњака Института за водопривреду „Јарослав Черни“. Масивни челични профили забадани су и до три и по метра у дубину и залагани облицама. Овоме су претходили земљани и армирачко-бетонски радови, као и сечење облица у оближњој шуми.
Брзо смо се снашли у новим пословима и прву брану изградили за два дана. На изградњи све три бране петнаесторо људи радило је од јутра до мрака и њихово ангажовање је за сваку похвалу. Са нама је радио и варилац Сава Чичарановић из ХЕ „Ђердап 1“. Поносимо се што смо помогли Текијанцима који су нас прихватили као прави домаћини – истиче Петар Пожега.
Док је у два наврата помагала мештанима Текије, Чета за спасавање погона „Јама“ имала је подршку и помоћ РТБ-а Бор и ХЕ „Ђердап 1“ у материјалу, опреми и машинама, као и Војске Србије у транспорту материјала и ситнијим земљаним радовима.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…