Почетак Актуелно Погон Регенерације дао највећу годишњу производњу од оснивања

Погон Регенерације дао највећу годишњу производњу од оснивања

2 друго читање
0
0
535

Премашена 1.251 тона плавог камена

 

Драган Јовановић: Претходна највећа производња (2000. године) остварена је при продукцији катодног бакра од 45.000 тона годишње, а ове ће са 36.000 тона. – Највише се извози у Турску, Бугарску, Грчку, Босну, Македонију и Мађарску, без иједне рекламације на квалитет производа

Погон Регенерације дао највећу годишњу производњу од оснивањаЕЛЕКТРОЛИЗА. – Регенерација, радна јединица Електролизе за производњу бакар-сулфата, познатијег као плави камен, до 27. децембра дала је 1.251 тону, што је највећа годишња производња од оснивања фабрике (1982.). У исто време продато је 1.350 тона које су укључивале и лањске залихе. Како нам је рекао Драган Јовановић, управник Електролизе, очекује се да у наредним данима до истека ове пословне године „прескоче“ и 1.275 тона. Наш саговорник најпре нас је вратио у историјат фабрике подсетивши да је децембра 1981. завршена монтажа опреме и почела пробна, а наредне године и редовна производња (фабрика је израђена по пројекту аустријске фирме Грил и Гросман). Тада је, због уходавања процеса, продуковано тек стотинак тона. Производња је временом расла, па је 2000. године достигла 1.242 тоне, што је важило за досадашњи рекорд. Иначе, пројектовани капацитет од 2.145 тона никада није доказан.
Погон Регенерације дао највећу годишњу производњу од оснивањаПретходна највећа производња плавог камена остварена је при продукцији катодног бакра од 45.000 тона годишње, а ове ће са 36.000 тона. Дакле, са 9.000-10.000 тона полазне сировине у старту мање, имамо рекордну производњу. То говори о правилом превентивном одржавању и руковању опремом, поштовању радне и технолошке дисциплине, доброј сарадњи радника, руководства и служби одржавања (електро и машинска). Сваке године обављамо ремонте, а ове смо га избегли. Било је најмање могуће застоја, само најнужнијих за замену неког дела или услед недостатка сировина. Уклопљено је тако да три радне јединице Електролизе у сваком тренутку раде синхронизовано.

Уштеде

Од средине 2009. године престала је пракса претходног предупаравања електролита које је представљало „злочин“ према погону електролитичке рафинације (старе и нове електролизе) као грађевинском објекту. Последице су бројне – неповратно уништене зграде, кровови, кранске стазе, кранови и електролитичке ћелије. До тада се користио улазни електролит чији је просечни садржај износио преко 50 грама бакра по литру електролита, а садашњи је 45 грама. Тако је искоришћење „црвеног“ метала, са некадашњих 71 одсто, отишло на више од 80 процената. Губици су сведени на минимум, потрошња индустријске воде такође, док су трошкови електричне енергије „спуштени“ за десет и више процената – наглашава Јовановић.
Међутим, стално кубуримо са недостатком ХТЗ опреме и баш због тога бих подвукао да ове године нисмо имали ниједну повреду на раду, чак ни лакшу. Због свега овога, овај резултат је велики – истиче Јовановић.
Будући да се плави камен добија тростепеним вакуумским упаравањем отпадног електролита из две суседне радне јединице Електролизе (за производњу катодног бакра и племенитих метала), односно прерадом онога што би завшило у неком колектору, Регенерација се слободно може назвати еколошком фабриком. Притом се добија економски исплатив производ, и то веома доброг квалитета, који има сигурно тржиште. О томе сликовито говори скоро празно складиште (ових дана на залихама има тек око 300 килограма).
Погон Регенерације дао највећу годишњу производњу од оснивањаПлави камен има широку примену – у пољопривреди се користи као пестицид (97 одсто овогодишње производње је тзв. пољопривредног квалитета), у индустрији, за чишћење водоводних инсталација и базена. Потражња за њим је велика и на домаћем (за флотације олова) и на иностраном тржишту. Највише извозимо у Турску, Бугарску, Грчку, Босну, Македонију и Мађарску, без иједне рекламације на квалитет производа. Погон је сертификован 2006. године када је уведен систем квалитета по стандардима ИСО 9001 – поносно закључује управник Електролизе.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…