Почетак Актуелно Мајданпек После скоро четврт века сервисиран згушњивач у филтражи РБМ-а

После скоро четврт века сервисиран згушњивач у филтражи РБМ-а

2 друго читање
0
0
1,415

Замењен лежај – продужен век

Овај сервис обављен је без застоја у производњи, будући да су оба згушњивача пречника 28 метара у непосредној близини флотације радила пуним капацитетом, а улогу трећег у филтражи преузео згушњивач пречника 10 метара. – Скоро недељу дана производња је била само смањена, али ће након успешно обављеног посла у сопственој режији, филтража моћи да прими материјал са флотирања и директно повећа производњу концентрата
После скоро четврт века сервисиран згушњивач у филтражи РБМ-аРБМ
. – У филтражи Рудника бакра Мајданпек, производној целини у којој је најмање тога обновљено последњих година и све некако одлагано за “касније”, у последњој декади маја, замењен је аксијални лежај и тако продужен век згушњивачу пречника 28 метара. То је, практично, био његов трећи сервис, пошто је други обављен 1994. године.
Подсетимо да се крајњи производ РБМ-а, бакар у концентрату, добија након филтрирања, а пројектом је предвиђено да, уз два згушњивача истог пречника који су одмах испод флотације, ради и трећи у Дебелом лугу, у погону филтраже. Прва два су сервисирана пре неколико година и у функцији су. Трећи је био стално у раду, тако да је за његово сервисирање било крајње време.
После скоро четврт века сервисиран згушњивач у филтражи РБМ-аКонцентрат бакра, иначе, у филтражу стиже гравитацијски, цевоводом из флотације, у сабирни резервоар одакле се пумпама допрема на раздељивач, на 25 метара висине и усмерава на филтере који извлаче материјал и суше га. Вишак гравитацијски иде у згушњивач, па пумпама у резервоар, да би се, у кружном процесу из њега поново извлачио материјал. Познато је да је 1972. године у РБМ-у, због преласка са друмског на транспорт концентрата железницом, и филтража (која је постојала при флотацији) премештена у Дебели луг. Згушњивач бакра пречника 28 метара пуштен је у рад те године. Његов први сервис, замена аксијалног лежаја, обављена је после 12 година, а други после још десет, 1994. године. За трећи, након скоро четврт века непрекидног рада, било је крајње време.
После скоро четврт века сервисиран згушњивач у филтражи РБМ-аИако су прва два сервиса обављена уз застоје у производњи који су потрајали 10, односно 15 дана, овај смо обавили без тога. Додуше, пуним капацитетом радила су оба згушњивача код флотације, па смо само смањили производњу, будући да је функцију овог трећег у филтражи преузео згушњивач пречника 10 метара – каже Јелена Ђурић и, уз похвале свим учесницима у послу, додаје да је згушњивач за непуну недељу дана оспособљен за своју улогу. Запослени у РБМ-у, а били су укључени и бројни радници из других организационих целина, користећи своју опрему и механизацију, нештедимице су радили на овој замени. Аксијални лежај је убачен, глава згушњивача постављена, као и приступни мост, па је постројење чија је улога да додатно згусне материјал и што мање масе оде према филтерима, поново у функцији.
Практично, обављен је велики, дуго одлаган посао – потврђује Бранислав Томић, директор РБМ-а, додајући да филтража сада има веће могућности да прими материјал са флотирања, а тако и директно повећа производњу концентрата.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…