Почетак Актуелно Мајданпек После ванредне ситуације у Руднику бакра Мајданпек

После ванредне ситуације у Руднику бакра Мајданпек

0 друго читање
0
0
1,188

Настављена производња

Данас око 13,30 сати покренуте две секције у флотацији, а припрема се трећа. – На површинском копу радило се на јаловини на Андезитском прсту док нису створену услови за наставак рада на Северном ревиру и на руди. – Флотацијска постројења спремно сачекала прве количине руде
После ванредне ситуације у Руднику бакра МајданпекРБМ
. – Данас (10. децембра) око 13,30 сати у флотацији Рудника бакра Мајданпек покренуте су прве две секције и тако настављена производња после десетодневног прекида условљеног временским неприликама и прекидом у снабдевању електричном енергијом.
Увелико се припрема и покретање треће секције након чега ћемо моћи да говоримо о постепеној стабилизацији производње и савладаним тешкоћама са којима смо били суочени првих дана децембра због невремена и његових последица – каже директор Рудника бакра Мајданпек Бранислав Томић. – Мислим да су наши рудари показали велико рударско срце, спремност да помогну свима који су се нашли у невољи, али и да све ураде за предузеће у којем раде не питајући за радно време и услове.
Ледена киша и олујни ветар првог децембра створили су велике проблеме у Тимочкој крајини и нису заобишли ни Рударско топионичарски басен Бор. У Руднику бакра Мајданпек ванредна ситуација је настала 1. децембра после 17 сати када је нестало струје и то са сва три вода који снабдевају подручје општине.

Одмах смо предузели мере да заштитимо нашу опрему, максимално подигли људство да осигурамо све погоне, поготову опрему, будући да смо раније били суочени са покушајима крађа. Заједно са Полицијском управом и са припадницима “Заштите” Бор обезбедили смо сва стратешка места и нисмо имали штете, нити крађе – подсећа Томић. – Општини смо одмах помогли у агрегатима, нафти, људству, опреми… Помогли смо и ЕМС-у, првенствено у грађевинским машинама, ровокопачима, комбинованим машинама, јер јетребало да ЕМС што пре обезбеди електричну енергију.
На другој страни запослени у Руднику су на својим радним местима чак и ложењем ватри покушавали да обезбеде потребну температуре за посебно осетљива постројења и пумпе у погону флотације. На другој страни, пет дана без струје утицало је да се ниво вода подигне и на површинском копу, на најнижим етажама Северног ревира са којег се ископава руда. Активирана су и клизишта, а за одводњавање су ангажоване све расположиве снаге.
Када је нормализовано снабдевања електричном енергијом, на Андезитском прсту наставили смо рад на јаловини. Подизањем бране на Северном ревиру издигли смо простор за постављање багера ПЦ2 и већ данас у првој смени успели смо да дамо око 4.000 тона руде – каже управник Површинског копа Драгиша Анђелковић.
Крећемо са мањим бројем секција не чекајући попуњавање бункера због зимских услова. Сва постројења, све инсталације и цеви, од примарног дробљења до филтраже, очувани су и функционишу, али нам сада проблем представља дрвеће које под тежином леда пада на траке и трасе – каже управница Флотације Јелена Ђурић и истиче да је муњевита реакција 1. децембра, када је први пут у последње три деценије дошло до једног оваквог прекида у снабдевању струјом, била и сврсисходна.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…