Почетак Безбедност и заштита Последице поплаве у Руднику бакра Мајданпек

Последице поплаве у Руднику бакра Мајданпек

3 друго читање
0
0
686

 Северни ревир поплављен, производња обустављена

 

И поред рада свих пумпи, доње етаже површинског копа Северни ревир поплављене, па производње неће бити најмање три дана. – Највећи проблем због евентуалног преливања или пуцања представља земљана брана „Шашки поток“ неактивног флотацијског јаловишта

Последице поплаве у Руднику бакра МајданпекРБМ. – Само дан после увођења ванредног стања због поплава у Србији, из истог разлога обустављења је производња на површинским коповима Церово Рудника бакра Бор и Северни ревир Рудника бакра Мајданпек. Ових дана (средина маја) рудници Рударско-топионичарског басена Бор дневно дају једва 60 тона бакра уместо уобичајених 130 тона.
Последице поплаве у Руднику бакра МајданпекНа Северном ревиру Рудника бакра Мајданпек, и поред рада свих пумпи, доње етаже су поплављене, па је производња потпуно обустављена.
Због поплаве наша производња је 40 посто мања. На копу нећемо радити два-три дана и тражимо алтернативна решења да то време некако премостимо како не би стала производња и у флотацији. Трудићемо се да застој у производњи и подбачај некако надокнадимо када се временски услови поправе и када отклонимо последице невремена – каже директор Рудника бакра Мајданпек Бранислав Томић.
Последице поплаве у Руднику бакра МајданпекОсим што је поплављен Северни ревир, највећи проблем у РБМ-у због поплаве представља земљана брана „Шашки поток“ неактивног флотацијског јаловишта. Овде је било најкритичније у ноћи између 15. и 16. маја, али радници флотације на челу са управницом Јеленом Ђурић успели су да сачувају брану од пуцања и преливања. Ова брана је пукла 1997. године и од тада, када је једва избегнута катастрофа већих размера, ништа није урађено за њену и безбедност околине. Последице поплаве у Руднику бакра МајданпекИсто важи и за брану „Превој“ активног флотацијског јаловишта. У Руднику бакра Мајданпек припремају пројектну документацију за проверу стабилности и ојачање обе бране флотацијских јаловишта.
Успели смо да сачувамо брану неактивног флотацијског јаловишта од преливања, али опасност још није прошла. Дежурамо све док се вода не повуче – каже управница Флотације Јелена Ђурић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…