Почетак Актуелно Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудара

Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудара

6 друго читање
0
0
925

За пола године добит 7,5 милиона долара 

 

Да није било мајских поплава и јаког невремена крајем јула када је производња на коповима у Бору скоро заустављена, а у Мајданпеку оба пута на неколико дана прекинута – производни пан био би у потпуности остварен. – Најважнији задатак: завршетак изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине до 23. децембра да би уходавање почело одмах после православног Божића
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараРТБ
. – Шести август, Дан рудара Србије и Дан компаније, Рударско-топионичарски басен Бор обележава у знаку изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Пред највећи рударски празник генерални директор Басена Благоје Спасковски на конференцији за новинаре сумирао је пословне и финансијске резултате између два Дана рудара и обећао да ће највећи еколошки пројекат на Балкану, изградња нове топионице и фабрике сумпорне киселине, бити завршен 23. децембра.
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараЗадовољан сам постигнутим резултатима између два рударска празника. Прошла пословна година била је успешна, као и претходних пет под вођством овог менаџмента. За шест месеци ове године остварили смо 7,5 милиона долара из текућег пословања, а у другој половини године очекујемо још боље резултате – истакао је Благоје Спасковски.
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараДа није било мајских поплава и јаког невремена крајем јула када је производња на коповима у Бору скоро заустављена, а у Мајданпеку оба пута на неколико дана прекинута – производни план био би у потпуности остварен. Овако, из објективних разлога, план ископина остварен је са 90 процената, план руде са 97, јаловине са 95, бакра у концентрату са 96 и садржаја бакра у руди у потпуности (сто процената). Пребачај је забележен на злату (50 одсто) и на сребру (28 процената).

Срећно
Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски честитао је Дан рудара Србије и Дан компаније рударима, флотерима, металурзима и радницима свих осталих струка у комбинату бакра традиционалним рударским поздравом: „Срећно!“
Желим свима добре производне и финансијске резултате и останите будни у овим тешким временима – поручио је Спасковски.
Борили смо се да надокнадимо последице елементарне непогоде, која је задесила и нас и Србију, и успели смо. Све смо сами санирали, али последице поплава утицаће и на резултате у другој половини године. Активирали смо јачу испоруку резервних делова у рударству. Церово изузетно добро ради јер смо уложили средства из текућег пословања, па су технолошки параметри на нивоу пројектованих. Слично је и у металургији: уложили смо сопствена средства у санацију старих конвертора и све снаге усмерили у изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине – рекао је Спасковски.
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараГенерални директор РТБ-а Бор задовољан је радом свих извршилаца у последњих месец дана на градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Прецизније, задовољан је радом свих радника, али не и радом менаџмента на овом пројекту:
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараМенаџмент РТБ-а је на градилишту сваког јутра у 5,30 сати, али још се нису пробудили сви одговорни у менаџменту овог пројекта. – Или ће се пробудити, или ће бити удаљени са градилишта, јер пројекат мора бити завршен до 23. децембра да би уходавање нове топионице и фабрике сумпорне киселине почело одмах после православног Божића – категоричан је Спасковски.
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараКоментаришући предстојећи излазак Басена Бор из реструктурирања Благоје Спасковски је истакао да ће РТБ, како је најавио и председник Владе Србије Александар Вучић, остати у државном власништву јер ће дуг РТБ-а бити конвертован у капитал државе, а за комерцијалне повериоце наћи ће се најбоље решење за враћање дуга: – Рудна лежишта Борска река, Церово и Чока Марин биће, вероватно већ крајем августа, понуђени на тендеру у већинско власништво да би нас купац снабдевао концентратом. У игри су велике компаније са својим капиталом. Потенцијални купац ових лежишта, која би била понуђена на продају као посебна правна лица, имаће управљачки пакет и већинско власништво, док ће део акција имати РТБ, односно држава Србија. Из ових лежишта имаћемо 40 хиљада тона концентрата бакра годишње, онолико колико нам недостаје за пун капацитет нове топионице. Укупна улагања у ова три лежишта биће 230 милиона долара.
Пословање РТБ-а Бор између два Дана рудараНа конференцији за новинаре поводом Дана рудара Србије и Дана компаније генерални директор Басена осврнуо се и на друштвену одговорност РТБ-а:
Све што је Басен урадио у борској општини остаје Боранима и мештанима околних села. Први смо послали помоћ становништву угроженом мајским поплавама у Србији. Захваљујући РТБ-у, на поплављена подручја упућени су: чета за спасавање РББ-а, вода за пиће, храна, ћебад, пумпе и резервни делови за пумпе. То је била наша дужност према Србији – истакао је Благоје Спасковски и додао да је најважнија његова и мисија Басена Бор да на време буде изграђена нова топионица и фабрика сумпорне киселине, пре свега због деце, да би небо над Бором и околином било исто као пре отварања рудника 1903. године.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…