Почетак Екологија Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода

Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода

8 друго читање
0
0
1,246

Слатина добија чисту реку

 

РТБ Бор, борска општина и немачка компанија „BDH Consalting Group“ уговорили изградњу фабрике за пречишћавање индустријских и комуналних вода вредне 50 милиона евра. – У постројење за градске воде 80 одсто укупних средстава уложиће бесповратно Европска унија, а преосталих 20 процената вратиће РТБ и локална самоуправа. То је велики успех, јер прихватају наше гаранције, а не траже државне – казао челник Басена Благоје Спасковски. – Наш главни задатак је да потпуно биолошки пречистимо отпадне воде и такве их испустимо у реку, при чему морамо да испунимо све услове које прописују домаћи закони, али и европски стандарди – поручио директор „BDH Consalting Group“ Гинтер Хефнер

Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних водаСЛАТИНА. – Благоје Спасковски, генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор, Саша Вукадиновић, председник борске општине, и Гинтер Хефнер, директор „BDH Consalting Group“ из Франкфурта, потписали су данас у Слатини уговор о изградњи фабрике за прераду отпадних вода. Немачка компанија ће урадити пројекат и изградити, практично, два постројења – једно за пречишћавање индустријских, а друго комуналних вода. Вредност целог пројекта је 50 милиона евра.
Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних водаОво је историјски дан којим почиње лепша будућност мештана Слатине и села низводно, јер ће добити фабрику светског нивоа која ће за најмање десет година обезбедити чисту Борску реку и канализацију, како за фекалне тако и за атмосферске воде. Дефинитивно ћете, као саставни део пројекта, добити одвојену атмосферску и фекалну канализацију. У постројење за пречишћавање градских вода, 80 одсто укупних средстава уложиће бесповратно Европска унија, односно Немачка, а преосталих 20 процената вратиће РТБ и локална самоуправа из дугорочног кредита. Добили смо понуду да „покрију“ и постројење за индустријске воде. Оно што је за нас најважније јесте да тиме не повећавамо јавни дуг, јер ће прихватити наше и гаранције локалне самоуправе, а не државне. То је велики успех, ради се о поверењу инвеститора у нас који водимо Басен и борску општину. Бићу најсрећнији када будемо пуштали у рад нову топионицу, а пре тога крене ова фабрика за индустријске воде, потом и за комуналне, пошто захтева више посла – казао је Спасковски.
Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних водаЗахваљујући се граду и комбинату бакра на указаном поверењу и позиву да, као значајан партнер, немачка фирма учествује у овом послу, господин Хефнер који се, иначе, бави технологијама пречишћавања отпадних вода и решавањем еколошких проблема (већ 30-ак година присутних у немачким погонима) истакао је:
Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних водаПрема сазнањима које имамо и документацији коју смо добили, биће потребна два постројења на две локације. Паралелно ћемо радити комунални и индустријски пројекат, како бисмо га покренули и довели до успешног завршетка ради благодети свих грађана ове регије. Наш главни задатак је да испоштујемо степен очишћења и састав отпадних вода, односно потпуно их биолошки пречистимо и такве испустимо у реку. Притом морамо да испунимо све услове које прописују домаћи закони, а, наравно, и европски стандарди. Овај процес може да потраје од једне до једне и по године, али ћемо настојати да будемо што бржи и ефикаснији.
И Бранко Перић, председник Савета МЗ „Слатина“, најпре се захвалио руководству РТБ-а и локалне самоуправе, као и представницима немачке компаније што ће се коначно остварити једновековни снови Слатињана.
Потписан уговор о изградњи фабрике за пречишћавање отпадних водаОво је епохалан догађај за наше село и целу борску општину. Десиће се оно што се чекало 100 година – да Борска река коначно буде очишћена, као и да изградњом нове топионице и фабрике сумпорне киселине људи слободно могу да удишу чист ваздух. Желим да ово добро које нас је данас задесило, са чистим ваздухом и чистом реком у којој ће наша деца пецати рибу, доживите, проживите и уживате што дуже – поручио је Перић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…