Почетак Актуелно Потписан уговор о изградњи нове Енергане

Потписан уговор о изградњи нове Енергане

6 друго читање
0
0
796

  „Еколошка“ струја из вишка водене паре

 

Капацитет највећег постројења такве врсте у региону, које су данас уговорили Басен и новосадска „Енерготехника Јужна Бачка“, је два мегавата, што је 25 одсто електричне енергије колико ће се трошити у новој топионици и фабрици сумпорне киселине. – О исплативости ове инвестиције говоре подаци да ће уштеде износити 1,1-1,2 милиона евра годишње, а уложени новац ће се „вратити“ за мање од пет година – казао генерални директор Басена Благоје Спасковски. – Наша фирма је одлучила да сама финансира овај пројекат прихватајући само гаранције РТБ-а, без државних гаранција, јер апсолутно верујемо његовом руководству да ће тај пројекат бити готов до истека ове године – истакао Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике“

Потписан уговор о изградњи нове ЕнерганеРТБ. – Благоје Спасковски, генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор, и Драгољуб Збиљић, власник „Енерготехнике Јужна Бачка“ из Новог Сада, данас су потписали уговор о изградњи нове Енергане (у оквиру пројекта „нова топионица“) – највећег постројења такве врсте у региону које ће производити електричну енергију из обновљивих извора. Капацитет новог постројења је два мегавата, што је 25 одсто електричне енергије колико ће трошити нова топионица и фабрика сумпорне киселине. Пошто је реч о високоаутоматизованој фабрици, у њој ће бити упослено 20 нових радника. Вредност уговора о изградњи нове Енергане, по принципу „кључ у руке“, је 5,7 милиона евра.
Потписан уговор о изградњи нове ЕнерганеУместо да је бацамо, из вишка те отпадне паре производићемо „еколошку“, „зелену“ струју. Да је реч о исплативој инвестицији говоре подаци да ће финансијски ефекти (уштеде) износити 1,1-1,2 милиона евра годишње, а уложени новац ће се „вратити“ за мање од пет година. Ту је и допринос екологији, да небо изнад Бора буде чистије. Свесни да се после 16. марта очекује политичка стабилност у Србији, а тиме вуку потези и ка привредној стабилности, у овом тренутку „затрпани“ смо понудама извођача који хрле у РТБ да инвестирају и изводе радове, отварају нове погоне и нова радна места. Посебно сам сретан што је „Енерготехника“ обезбедила финансирање, и то захваљујући поверењу које има у нас. Тако не задужујемо државу, не повећавамо јавни дуг, већ сами гарантујемо враћање средстава – казао је Спасковски на локацији где ће бити изграђено ново постројење.
Потписан уговор о изградњи нове ЕнерганеПодсетимо, комбинат бакра се обавезао да, у склопу Пројекта реконструкције топионице и доградње нове фабрике сумпорне киселине, обезбеди снабдевање нових процеса електричном енергијом и енергофлуидима, али и да изгради постројење за третман отпадних вода, флотирање шљаке и искоришћење топлотне енергије водене паре која ће се добијати из нових процеса. Изградњом нове Енергане повезаће се технолошки процеси у постојећим и новоизграђеним термоенергетским постројењима у једну функционалну целину, а нова Енергана омогућиће и најрационалније искоришћење вишка водене паре и производњу деминерализоване воде за напајање котлова у новој топионици и фабрици сумпорне киселине. Део водене паре РТБ ће користити за сопствене технолошке потребе у новој топионици, фабрици сумпорне киселине, Електролизи и фабрици кисеоника, а вишак за производњу електричне енергије.
Потписан уговор о изградњи нове ЕнерганеУ лично и име компаније, господин Збиљић је најпре честитао руководству РТБ-а, пре свега, на храбрости да распише тендер за завршетак пројекта који је један од водећих у обнови српске привреде и будућег запошљавања. Наиме, Управни одбор Топионице и рафинације бакра, имајући у виду неопходност и значај овог објекта за рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине, одобрио је поступак реализације пројекта нове Енергане. Након прикупљања понуда (стигле су од четири понуђача), одабрана је најповољнија, и то од новосадске фирме (пројектоваће и градиће ново постројење) која је дала најбоље техничко-технолошко решење, најповољнију цену и услове финансирања, као и најкраћи рок изградње.
„Енерготехника“ је добила посао завршетка Енергане која педставља срце овог пројекта. Обновљиви извори енергије су апсолутно будућност у смислу економије и профита, а за грађане Бора представљају еколошку будућност у којој више неће бити загађења и дима. Спремни смо да у року завршимо Енергану како је уговором и предвиђено – до краја ове године. Наша фирма је одлучила да сама финансира овај пројекат прихватајући само гаранције РТБ-а, без државних гаранција, јер апсолутно верујемо његовом руководству да ће тај пројекат бити готов до истека ове године. Желим да Басен Бор настави успешан развој – поручио је власник „Енерготехнике“.
Благоје Спасковски је новинарима пренео извињење министра регионалног развоја и локалне самоуправе и вршиоца функције министра привреде Игора Мировића који је данас требало да посети РТБ и присуствује потписивању уговора, али је био спречен због болести.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…