Почетак Синдикална страна Потписани колективни уговори у басенским предузећима

Потписани колективни уговори у басенским предузећима

3 друго читање
0
0
40,191

Правна заштита свих запослених

 

Љ. Миљковић: Било који КУ, а тврдим да је овај један од најбољих у свим државним предузећима у Републици, бољи је него сачекати стратешког партнера без икаквог папира који штити раднике. – Б. Тодоровић: Овим КУ направили смо корак напред у циљу побољшања заштите права радника и послодавца, као и усклађивања права радника са свиме што пише у Закону о раду. – Д. Алексић: Успели смо да задржимо већину стечених права која су радници досад имали, као и да поправимо доста ствари у односу на Закон о раду

Потписани колективни уговори у свим басенским предузећимаРТБ. – Представници репрезентативних синдиката и пословодство сва четири предузећа Рударско-топионичарског басена Бор потписали су данас колективне уговоре којима је, по општој оцени, заокружена правна заштита свих запослених. Љубиша Миљковић, председник Синдиката рудара Србије, честитао је овај чин радницима РТБ-а и поручио им да им овај документ даје гаранције у случају могуће продаје комбината бакра.
Потписани колективни уговори у свим басенским предузећимаЗнајући да ће ускоро у Басен ући већински или мањински стратешки партнер, а за почетак имамо потписане појединачне уговоре о раду, ово чинимо како бисмо заштитили интересе свих запослених. У овом КУ (важи три године) постоји члан да, уколико дође до промене власништва, у наредних пет година ниједан запослени у РТБ-у не може да буде проглашен технолошким вишком нити да добије отказ осим у случају да сам потпише писани пристанак. Било који КУ, а тврдим да је овај један од најбољих у свим државним предузећима у Републици, бољи је него сачекати стратешког партнера без икаквог папира који штити раднике од моменталних отказа – нагласио је Миљковић.
Потписани колективни уговори у свим басенским предузећимаБобан Тодоровић, директор ТИР-а, захвалио се представницима свих синдиката који су активно учествовали у „озбиљним, захтевним и тешким преговорима“. – Колективни уговор је још један званични документ који РТБ приближава најмодернијим предузећима. Њиме смо направили корак напред у циљу побољшања заштите права радника и послодавца, као и усклађивања права радника са свиме што пише у Закону о раду. У наредном периоду очекујем просперитет наше компаније и да овај КУ траје дуже од претходног.
Потписани колективни уговори у свим басенским предузећимаДраган Алексић, председник Самосталног синдиката Матичног предузећа, најпре је похвалио и синдикат и пословодство који су односе између запослених и послодавца решили уговорним обавезама. – Потписивање колективног уговора је боље решење од било каквих правилника о раду или наметања нечега о чему се синдикат није питао нити је учествовао у преговорима. Ниједан КУ није идеалан и не даје максимум права. Међутим, потрудили смо се и успели да у овом КУ задржимо већину стечених права која су радници досад имали. Остало је исто оно што се односи на годишњи одмор (највише 32 дана), рекреацију и рехабилитацију (од седам до 10 дана), сменски рад, празнике, регрес, топли оброк, услове за рад синдиката. Поправили смо доста ствари у односу на Закон о раду. Најбољи је онај КУ који се примењује и надам се да ће и пословодство и запослени да га поштују – закључио је Алексић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…