Почетак Актуелно Поводом Дана рудара и Дана компаније: Граду на поклон концерт „Парног ваљка“

Поводом Дана рудара и Дана компаније: Граду на поклон концерт „Парног ваљка“

4 друго читање
1
0
974

Спектакл за све генерације

 

Багер је млађи брат парног ваљка, а рудник прави рок-терен, па смо к’о свој на своме – говорили су углас чланови легендарне хрватске групе дивећи се кривељском копу, дамперима и багерима. Тродневни боравак у Бору „Парном ваљку“ остаће у живом сећању јер су, поре осталог, први пут сви заједно пили кафу 400 метара испод земље у јамском „кафићу“. – Пред концерт који су одржали поводом Дана РТБ-а пунили су батерије на Борском језеру, у басеснком хотелу
РТБ
. – Фасцинирани величином површинског копа „Велики Кривељ“, али и машинама којима борски рудари откопавају руду бакра, чланови загребачке групе „Парни ваљак“ одушевљено су позирали тог пакленог августовског поподнева пред камерама и фотоапаратима, Било је то два дана уочи концерта поводом Дана рудара и Дана РТБ-а због којег су и дошли у Бор. Тропска врућина није сметала легендарном Акију Рахимовском и осталим момцима из бенда да прошетају кривељским копом, провозају дампер, сликају се у џиновској „кашики“ багера. Кажу, багер је млађи брат парног ваљка, а рудник рок- терен, па су к’о свој на своме.
Фасцинирани смо отвореним ископом и огромним камионима и багерима. Кад човек све то види први пут и схвати шта природа може дати, то је фантастично! – поделио је своје узбуђење са новинарима чувени Аки. Признао је и да се помало боји онога што следи, јер је након посете кривељском копу ваљало сићи и 400 метара под земљу, у јамски „кафић“, пошто, како рече, никада није био ни у једној дубокој јами. – Но, сећам се свог првог лета авионом. Ни тада ми није било свеједно. Све што радите први пут носи дозу страха и неизвесности. Али, идемо, нема предаје! Уосталом, не зове се случајно баш тако наш нови албум – нашалио се Аки.
И заиста, након доброг провода на земљи, како сами рекоше, шесточлани бенд је под будним оком домаћина и новинара дошао и до управне зграде борске Јаме, спреман на нова искуства и емоције са којима ће се срести „у средишту земље“, 400 метара испод сигурног тла. У рударском лифту мало шале, много питања о сигурности „превозног средства“ и уздах олакшања када се лифт, након непуна два минута вожње, зауставио. У „кафићу“ одушевљење. И домаћина-рудара и загребачких „дечака“. Не могу да верују да слободно могу да дишу под земљом, да је осамнаестак степени Целзијуса у правом смислу освежење у односу на спољну тропску температуру. Питају могу ли да запале цигарету. Пију кафу, сок, минералну. Фотографишу се, а осмех им свима чучи испод носева, не помера се. Пажљиво слушају причу о борском руднику. Дају изјаве и интервјуе новинарима. Сви су задовољни. И гости и домаћини и медији.
Легендарни рок састав „Парни ваљак“ гостовао је у Бору три дана. И следећи, пети август, искористили су да се упознају са природним лепотама Борског језера, испробају све услуге и чари хотела „Језеро“ где су били смештени, одиграју партију тениса на теренима иза градског Спортског центра. Сликовито: пунили су батерије пред спектакуларни концерт поводом Дана РТБ-а.
А концерт је заиста и био такав. Прави спектакл и то за све генерације. Амфитеатар крцат. „Ваљак“ расположен, публика одушевљена. Више од два сата цео Бор певао је њихове најпознатије хитове. На крају ватромет. Одличан!

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Vesna

    9. августа 2013. у 08:49

    Bilo je super ali mogli ba da pozovu Zeljka Vasica i Sasu Kovacevica…

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …