Почетак Актуелно Мајданпек Правна служба РБМ-а бележи запажене резултате у судским споровима

Правна служба РБМ-а бележи запажене резултате у судским споровима

5 друго читање
1
0
1,639

Законит, одговоран и ефикасан рад

У вођењу судских поступака поштовани принципи и начела закона и других прописа. – Пред Основним судом у Мајданпеку, од 31 парнице ради дуга и накнаде штете због повреда на раду, окончано 28. – Од шест парничних поступака за поништење решења о отказу уговора о раду и враћање на рад, за пет је потврђено решење о отказу, а у једном предмету поступак је у току
Правна служба РБМ-а бележи запажене резултате у судским споровимаРБМ.
– Правна служба Рудника бакра Мајданпек бележи запажене резултате у вођењу судских спорова, важном сегменту у укупном делокругу свога рада и функционисања предузећа, и то како пред Привредним судом у Зајечару, Основним судом у Бору, тако и Основним судом у Мајданпеку и Прекршајним судом у Неготину – Одељење у Мајданпеку. То потврђује говор бројки у последњих неколико година, а у служби истичу да су у раду и вођењу судских поступака у судовима били поштовани принципи и начела закона и других прописа, што је имало утицаја и на законит, одговоран и ефикасан рад ове службе РБМ-а.
Правна служба РБМ-а је у претходне три године водила 23 парнична поступка пред Основним судом у Бору против бивших запослених у РБМ-у  и “Златари Мајданпек” који су захтевали да им се утврди право на висину пензије и накнаду штете због мање пензије. Правна служба РБМ-а бележи запажене резултате у судским споровимаПоступци су окончани  2014.  и 2015. одбацивањем тужби и оглашавањем суда као ненадлежног у поступању. Прошле и ове године Служба је водила 35 парница, од којих су четири биле у Привредном суду у Зајечару (ради дуга) и које су окончане. Остали поступци су вођени пред Основним судом у Мајданпеку, углавном ради дуга и накнаде штете због повреда на раду, а окончано је 28. Од шест парничних поступака, где је тужбом тражено поништење решења о отказу уговора о раду и враћање на рад, за пет је поступак окончан потврђивањем решења о отказу, са образложењем да је отказ дат на законит начин, док је у једном предмету поступак у току.
Пред Прекршајним судом у Неготину – Одељење у Мајданпеку, вођена су и окончана три поступка из области безбедности саобраћаја, а пред Основним судом у Мајданпеку седам кривичних поступака по пријавама за крађу имовине РБМ-а и у три предмета поступак је окончан. Осим тога, Полицијска станица је поднела девет кривичних пријава због крађа имовине РБМ-а, где се процесуирање очекује.
Правна служба РБМ-а бележи запажене резултате у судским споровима– Поступке пред судовима водили смо на савестан и одговоран начин – каже Снежана Зечевић, помоћник директора РБМ-а за кадровске, правне и опште послове и сарадњу са локалном заједницом: – Подносили смо тужбе ради дуга када је дуг основан, кривичне пријаве против учинилаца када је било довољно основа за сумњу на чињење кривичних дела и отказивали уговоре о раду запосленима у РБМ-у када је било довољно доказа да је запослени учинио повреду на раду и прекршио радну дисциплину. У одбрани РБМ-а, као туженика, подносили смо довољно доказа да би се одбациле тужбе, односно, одбиле као неосноване или, евентуално, умањили износи за досуђене накнаде штета због задобијених повреда на раду.Такви аргументи, показало се, никога не остављају равнодушним, суд их уважава, а пресуде то потврђују.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Petar Pan

    19. јануара 2017. у 20:46

    Svaka čast za pravnu službu RBM. Ipak RBM ima i nešto što vredi. 😉

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…