Почетак Актуелно Председник Србије Томислав Николић о Бору и РТБ-у

Председник Србије Томислав Николић о Бору и РТБ-у

4 друго читање
3
0
1,158

Бор је наш пут

 

-Бор је наш пут и треба да га прилагођавамо да нам побољшава и олакшава живот. Бор је нешто што нам је Бог дао. Сва та нова налазишта, која се сада истражују и која су, очигледно, изузетно богата за експлоатацију, морамо да ставимо у функцију. Председник Србије Томислав Николић о Бору и РТБ-уАли, наука је напредовала и установила како смо себе тровали да бисмо боље живели и сад је потпуно јасно да не можемо себе да трујемо, него треба себе да спасимо да бисмо боље живели. Сваки инвеститор који било шта буде градио мораће потпуно да обезбеди да се наша деца развијају и живе здраво и да се људи не разбољевају.
-Ово је време у којем сировине, енергенти, руде коначно добијају своју праву цену. Ми смо, нажалост, сиромашни, па нисмо у стању да увек сами располажемо тиме што нам је Бог дао, него ће доћи страни инвеститори који ће, уз услове које договарају са државом, из тога извлачити корист. Међутим, ти услови морају бити фер не само према држави која ће инвестирати у наше природно богатство и из тога извлачити корист него и Србија од тога мора да има корист. То богатство, ако остане под земљом, не вреди ништа. Председник Србије Томислав Николић о Бору и РТБ-уАли не вреди ништа ни ако га неко извади, па сав профит однесе себи, а ми добијемо 500 запослених. То није довољно јер то је ресурс који никада више не можете обновити: свака тона коју извадите више се ту не враћа.
-И у овом крају једно време била је велика стагнација. Видело се то и по начину живота и по стандарду људи у Бору, Мајданпеку, Неготину. Много смо запустили и пољопривреду и ту посебно мислим на Неготин и његово виноградарство. Ми смо сами себе опредељивали за неко тешко време у којем ћемо сви бити социјални случајеви. Сада је потпуно јасно и видљиво да се ради да сваком грађанину у Србији буде боље. Онај ко живи тамо где је Бог дао више богатства, он ће живети богатије. Председник Србије Томислав Николић о Бору и РТБ-уУ Војводини се увек живело лепше него у Шумадији зато што више роди на њиви исте површине. Уосталом, у Војводини је хектар земље 20-30 хиљада, а у Шумадији хиљаду евра. И ту се одмах види разлика, шта ће да роди и колико ће да роди.
-Дакле, ми треба да гледамо да равномерно регионално развијамо Србију, да подигнемо југ Србије како људи не би одлазили у Нови Сад и Београд. Али, наравно, онај ко копа злато, живеће боље од онога који производи пшеницу. То је потпуно разумљиво и реално. Уосталом, не би људи долазили у Бор из целе бивше Југославије да раде – да се у Бору није најбоље живело. Било је сигурног посла и у другим деловима земље, али рудари су имали најбољу плату. И то мора поново да се врати.
-У Бор сам увек радо долазио зато што потпуно разумем тај начин живота: и сам сам дуго радио на прузи, силазио сам у окно у Бору. То ми је било задовољство да се подсетим како сам некада живео. Дакле, вама желим да Бор поново буде онај град у којем се станови купују, а не продају
– изјавио је председник Србије Томислав Николић, 11. марта, приликом посете Бору.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

3 Коментари

 1. Branislav Mihajlović

  14. марта 2015. у 22:00

  Predsednik Toma Nikolić je, izbegavši da se susretne s menadžmentom RTB Bor, srpskoj javnosti preneo jasnu poruku da sa najvećom propalom investicijom u novijoj istoriji Srbije – programom revitalizacije rudničkih i rekonstrukcije topioničkih kapaciteta u RTB Bor, za koji su najodgovorniji Mlađan Dinkić, Aleksandar Vučić i Blagoje Spaskovski, nema i ne želi da ima nikakve veze.

 2. Julija

  14. марта 2015. у 22:09

  Lepo je što imate puno poverenje u predsednika Srbije. Oduvek tako cenite njegovo mišljenje gosn. Branislave?

 3. Branislav Mihajlović

  15. марта 2015. у 09:53

  U ovom slučaju cenim njegovu poruku javnosti. Vrlo je jasna. Takođe razumem, ali ne cenim Vaše nastojanje da to gurnete pod tepih. Usput, Vaše ime, cenjena Julija?

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…