Почетак Актуелно Представљамо жене РТБ-а: Ивана Милутиновић (Електролиза)

Представљамо жене РТБ-а: Ивана Милутиновић (Електролиза)

0 друго читање
0
0
838

″Од наших анализа зависи квалитет бакра″

Стално смо у контакту са различитим хемикалијама, па то захтева пажљив рад и руковање. – Од тога како обавимо наш посао, у великој мери, зависи како ће да функционишу Регенерација и Рафинација

Представљамо жене РТБ-а: Ивана Милутиновић (Електролиза)ЕЛЕКТРОЛИЗА. – Епрувете, пипете, разне лабораторијске посуде, хемијске анализе, контакт са различитим хемикалијама – уобичајени су реквизити за неког хемичара, али и за тридесеттрогодишњу Ивану Милутиновић, техничара-аналитичара, запослену у Електролизи. Премда је завршила Техничку школу (занимање електролизер), све то постало је део и њеног свакодневног радног миљеа. Најпре се 2012. године запослила у Фабрици сумпорне киселине и ту је провела шест месеци у погону као радник на прању гаса – секција један. Потом је прешла у Електролизу, где у лабораторији, заједно са још три колегинице, обавља хемијске анализе за потребе све три радне јединице овог погона – Електролитичку рафинација бакра, Регенерацију и Златару.
Представљамо жене РТБ-а: Ивана Милутиновић (Електролиза)Одређујемо хемијски састав електролита, отпадних вода, киселине, селена и бакра. Анализе се раде у свакој смени – за Регенерацију оне су обавезне на два сата, за Рафинацију (само одбакривање) и за Златару по потреби, као и отпадне воде. Посао није физички тежак и захтеван, једино излазимо да узмемо узорке из Рафинације, док их из Златаре доносе у лабораторију. Стално смо у контакту са различитим хемикалијама, па то захтева пажљив рад и руковање. Деси се понекад да прсне киселина, али зато смо у мантилима и обавезна је употреба рукавица и других заштитних средстава. Међутим, наш посао је веома одговоран, јер се, у односу на те анализе, одређује и формира састав електролита (пумпари после додају киселину и воду), као и квалитет добијеног бакра. Од тога како обавимо наш посао, у великој мери, зависи како ће да функционишу Регенерација и Рафинација. Иначе, за колеге имам само речи хвале – веома су коректни и стално помажу – истиче наша саговорница.
Ивана је удата и мајка деветогодишње девојчице и седмогодишњег дечака. Иако она и колегинице раде у првој и другој смени, успева јој да уклопи пословне и породичне обавезе, јер су ту баба и деда да прискоче у помоћ када је потребно.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…