Почетак Актуелно Представљамо жене РТБ-а: Марика Катић (Флотација РБМ-а)

Представљамо жене РТБ-а: Марика Катић (Флотација РБМ-а)

1 друго читање
0
0
580

Жена у срцу дробилице

 

Уз пуно разумевање породице и добру сарадњу колега, али и захваљујући кондицији и снази некадашње спортисткиње, Марика Катић са лакоћом обавља посао који је по свим мерилима један од најтежих за жену запослену у руднику
Представљамо жене РТБ-а: Марика Катић (Флотација РБМ-а)РБМ
. – Марика Катић, од 1986. године запослена у Руднику бакра Мајданпек, последњих година ради као дробиличар на Примарном дробљењу. За жену запослену у руднику ово је један од најтежих послова, али она ни по чему не заостаје за својим колегама. Хвале је и колеге и надређени: Марика се посла не либи и поштеду не тражи, па резултати не изостају.
Имам сјајне колеге, дивне људе, без којих би много теже било радити, а и резултати не би били тако добри. Лепо се слажемо, добро разумемо, дружимо, прави смо пријатељи, што је и начин да време брзо прође, а постављени задаци буду обављени како треба – каже Марика признајући да је посао који ради баш тежак, да можда и није за жену, али да је она у њему, ипак, пронашла себе. Пре тога много година је радила на транспортном систему, али када он више није радио, она се прикључила рударима. – Нисам се покајала, посао сам заволела, па и не помишљам на промену радног места, мада мислим да то није посао за жену. Јер, осим воље, тражи и снагу, а ја сам као некадашња спортисткиња, ето, успела да се снађем.
Представљамо жене РТБ-а: Марика Катић (Флотација РБМ-а)Да посао дробиличара није лак, није. Свако ко је икад посетио погон дробљења зна да посао дробиличара није лак јер подразумева улазак у срце дробилице, силажење два, три, четири спрата испод нивоа земље у местимично затамњен простор са великом буком:
Немам осећај нелагоде, навикла сам на те услове тако да одавно не придајем значаја томе да ли радим споља или унутра. Посао је ту да се обави, а од свега мени само зна да засмета прашина – прича Марика која за сваку смену треба да допутује из више од 20 километара удаљене Рудне Главе, што значи да јој за уобичајену смену од осам сати треба десет и по. – Свакодневна путовања нису лака, али када имате разумевање у породици, све може да се постигне. Моји укућани, знају да радим тежак посао и често прискачу у помоћ. Мој супруг је, такође, радник Флотације РБМ-а, тако да му услови и тежина рада у руднику нису непознати, па у кући могу да рачунам на помоћ, а често и одмену. На другој страни, на послу, од колега то и не очекујем, јер смо пред обавезама сви једнаки, зар не? – кроз смех каже Марика и ипак признаје да је сваки празник жена дан када је колеге уваже, а она користи да честитке за празник упути свим женама, посебно оним које раде одговорне послове у руднику.
Марика каже да њена већ одрасла деца својим путем иду мимо рудника и рударења. Ћерка је медицински радник, у иностранству је, а син је запослен у Фабрици бакарних цеви, иако она прижељкује да и он ради у руднику. Додаје да би, да су на снази стари прописи, већ за годину дана могла да иде у пензију. Овако, још дуго Дан жена ће обележавати као једна од оних жена које обављају тежак рударски посао.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…