Почетак Посете Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионице

Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионице

2 друго читање
0
0
1,277

„Импресиониран сам храброшћу да се у ово уђе“

 

М. Милованчевић: Дошли смо да видимо чудо које се дешава у Бору – чудо које може да буде и симбол да се у Србији нешто покреће. Ово, просто, мора да заживи и траје. – Басен наставља успешну сарадњу са свим високошколским установама у земљи и иностранству. – Б. Тодоровић: Осим упознавања и стицања праве слике шта значи изводити пројекат оваквог облика и димензија, посета, такође, служи да студенти стекну неопходна знања која ће им користити у будућем раду

Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионицеРТБ. – Данас смо дошли да видимо ово чудо које се дешава у Бору – чудо које може да буде и симбол да се у Србији нешто покреће. Медији ће сада да грме и овако и онако. Међутим, лако је нешто пљувати, тешко је подржати оне који раде. Стога користим и ову прилику да кажем инжењерима свих фела у Србији – радите људи, само то нам је спас. Када је реч о овоме што смо видели, могу да изнесем не професорски, већ инжењерски утисак – импресиониран сам храброшћу да се у овако нешто уђе и, хвала Богу, да заживи. Ово, просто, мора да траје – казао је проф. др Милорад Милованчевић, декан Машинског факултета из Београда, након обиласка градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине.
Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионицеДекан Милованчевић је предводио, како је рекао, изабрану поставу професора и четрдесетак студената са пет од укупно 22 одсека ове високошколске институције Универзитета у Београду који су, четвртог децембра, посетили Рударско-топионичарски басен Бор. Притом је посебно нагласио да је реч о пет одсека који би, са својим студентима и запосленима, и те како могли да помогну овом великом националном пројекту. Њихови домаћини тог дана били су Бобан Тодоровић, директор Топионице и рафинације бакра, и Драган Маринковић, директор Пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине.
Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионицеНаша компанија, као и досад, наставља успешну сарадњу са свим високошколским установама у земљи и иностранству. Након прошлонедељне посете колега са Технолошко-металуршког факултета из Београда и Машинског факултета из Ниша, данас су нам гости представници Машинског факултета из Београда. У петак очекујемо колеге са Техничког факултета у Бору, а идуће седмице и са Електротехничког факултета из Ниша. Желимо да нова постројења обиђу сви потенцијални кандидати који би овде могли да раде. Осим упознавања и стицања праве слике шта значи изводити пројекат оваквог облика и димензија, посета, такође, служи да студенти, будући дипломци, стекну неопходна знања која ће им касније користити – поручио је Тодоровић.
Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионицеСа његовим мишљењем сложио се и Горан Вукаловић, студент друге године мастер-студија, који је ову посету оценио као веома значајну. – Добро је што можемо да видимо нешто што се не догађа код нас, коначно неки добар пројекат и за људе у Бору. Његовом реализацијом смањује се аерозагађење у граду, а повећава се економска ефикасност целе фирме. На факултету немамо много прилика да видимо овакве ствари. Зато су овакве посете веома значајне за нашу праксу.
Представници Машинског факултета из Београда посетили градилиште нове топионицеИ Милена Смиљанић, студент Одсека термотехнике, сматра да овакве посете пружају практичну могућност високошколцима да виде како ради постројење у коме би евентуално могли да се запосле у скоријој будућности. – Занимљиво је све, ово је нешто ново за мене. Значај овог пројекта боље знају људи који раде на њему од нас који смо информисани из медија. А, чула сам да је реч о великом еколошком пројекту.
Посету Басену представници Машинског факултета из Београда завршили су обиласком Флотације „Велики Кривељ“.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…