Почетак Актуелно Представници Министарства заштите животне средине у посети Србија Зиђин Копер

Представници Министарства заштите животне средине у посети Србија Зиђин Копер

2 друго читање
0
0
297

Дујановић: Потпуно другачија еколошка слика Бора

Бор данас и Бор пре доласка Зиђина разликују се к’о небо и земља, јер је кинески инвеститор за кратко време учинио невероватне промене. Рекултивисане су велике површине деградиране рударењем, а новоизграђени и реконструисани металуршки комплекс показује колико енергије и средстава компанија улаже у заштиту животне средине, каже државни секретар.

СЗК. – Представници Министарстава заштите животне средине Републике Србије боравили су 27. јуна у радној посети Бору, где су посетили руднике и производне погоне Србија Зиђин Копер. Менаџмент компаније, на челу са замеником генералног директора задуженог за екологију Зоу Гангом, представио је гостима детаљан извештај о активностима на пољу заштите животне средине у протеклом периоду, а они су се на терену уверили у резултате реализованих пројеката рекултивације деградираних површина и изградње нових постројења у служби заштите воде, ваздуха и земљишта.

Државни секретар Александар Дујановић је са својим сарадницима разгледао руднике „Ново Церово“ и „Велики Кривељ“, нову флотацију, као и озелењене бране 1 и 2 флотацијског јаловишта, док је највише времена током ове посете посвећено новим производним погонима ТИР-а и представљању иновативне технологије и опреме која је допринела смањењу емисије сумпор-диоксида.

Он је на терену констатовао да је Зиђин остварио одличне резултате у области заштите животне средине, боље од оних који се могу сагледати у документацији и извештајима достављеним ресорном министарству.

За све је потребно време, а ви сте у кратком периоду направили велике промене. Стање на терену је потпуно другачија еколошка слика од оне коју памтим пре доласка компаније Зиђин. Како би се у народу рекло „небо и земља“ . Рекултивисане су велике површине деградиране рударским активностима, а новоизграђени и реконстурисани комплекс ТИР-а показује колико енергије и средстава компанија улаже у заштиту животне средине. Влада Републике Србије и Министарство заштите животне средине у врху својих приоритета имају одржив економски развој Србије, водећи рачуна о заштити животне средине и добробити свих грађана. Интензивно радимо на „зеленој транзицији“ Србије и задовољство нам је да у томе имамо несебичну подршку српске привреде и страних инвестиционих партнера, међу којима је и Србија Зиђин Копер – рекао је Дујановић.

Он је још једном нагласио да ће се сарадња Министарства заштите животне средине и Зиђина наставити у будућности и обећао подршку у реализацији пројеката који су у сагласности са највишим еколошким стандардима. Дујановић је додао и да компанија може да рачуна на ажурност министарства приликом оцене студија о утицају на животну средину у даљим рударским активностима.

На завршном састанку у Генералној дирекцији, чланови делегације сумирали су утиске посете и оценили је веома корисном за јасније сагледавање целокупне еколошке ситуације у Бору. Била је ово прилика да се договори наредни сусрет за разговор о новим пројектима зелене енергије и одрживог рударства.

Још повезаних текстова
В Д.Лилић Петровић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Између два рударска празника у пензију отишло 195 радника Србија Зиђин Копер

Нема више тензија, стигла им је пензија На традиционалној свечаности у клубу „Zijin“ у Бре…