Почетак Актуелно Преко праксе до посла у Зијину

Преко праксе до посла у Зијину

10 друго читање
0
0
747

Радни однос засновало 139 средњошколаца и студената који су се у последње три године пријавили за стручно оспособљавање у неком од компанијских погона. – Студенти и ученици на пракси могу се и данас видети у скоро сваком погону, јер се у Serbia Zijin Copper за рад тренутно стручно оспособљава 61 практикант
SZC
. – Почев од маја 2019, када су апсолвентима Техничког факултета у Бору уручени први уговори о стручној пракси, Serbia Zijin Copper за студенте и средњошколце сваке године организује програм стручног оспособљавања. Стручну праксу су у неком од компанијских погона у последње три године обавила 274 ученика и студената, а 139 их је засновало и радни однос.
Једна од њих је Катарина Пушкић. Она је дипломирани инжењер рударства и једина је жена у Serbia Zijin Copper која, на лични захтев, ради под земљом. „Јама“ јој је, како каже, одувек била изазов и сматра је правим симболом рударства. Зато је и одлучила да уместо математике, која јој је прва љубав, упише ипак студије на борском Техничком факултету.
У „причу“ са Zijinom, ова млада девојка ушла је маја 2019, када се као апсолвент пете године основних студија пријавила на конкурс за стручно оспособљавање у неком од компанијских погона. Тада није могла ни да наслути да ће са још неколицином колега праксу обављати у средишту земље, у „Јами“. – Након евалуације и неколико обављених разговора, нас петоро добило је шансу да праксу обави под земљом. Пуних десет месеци свакодневно сам силазила у „Јаму“ и упознавала тајне мрачних ходника и хоризоната. Посао ми је у теорији био јасан, а кроз праксу је требало да га или заволим и усавршим, или баталим. Десио се први сценарио.
Иако она ради у руднику, живот јој није као у песми „Идола“ – тежак. Ни послове, како каже, не дели на једноставне и компликоване, а не пада јој тешко ни то што је одговорна за 60 људи под земљом. Не зна „на прву“ да нам каже шта јој је најтеже, али зато дели с нама утиске о томе шта јој је најлепше. – Мир и тишина у „Јами“, то ми се највише свиђа. Нема телефона, гунгуле и пуно приче као на површини. Због тог мира и тишине сам и одабрала ово радно место, иако сам имала понуду и прилику да останем у техничкој припреми и не силазим у „Јаму“.
Председник Савета Техничког факултета у Бору проф. др Драгослав Гусковић тврди да рударско инжењерство постаје све интересантније бруцошима, баш због тога што релативно лако могу да се запосле у струци и то одмах по дипломирању.
Неколико је разлога због којих се интересовање свршених средњошколаца за студије рударства осетно повећало. Најпре, потражња за овим занимањем је све већа због иностраних компанија које се у Србији баве рударством, а овде у Бору рударство је у моди због могућих стипендија и посла у Zijinu – каже проф. др Гусковић.
Студенти и ученици на пракси могу се и данас видети у скоро сваком погону, јер се у Serbia Zijin Copper за рад тренутно стручно оспособљава 61 практикант. Има их у „Великом Кривељу“, „Новом Церову“, Мајданпеку, топионици, али и у компанијским секторима за геологију, маркетинг, заштиту животне средине, ИТ, планирање и финансије. Практиканти су заправо студенти који још увек нису испунили услове из уговора, односно нису још дипломирали, а праксу су почели 2019, 2020. или 2021. године. Ту спадају и средњошколци, који су праксу почели прошле године.
Компанија може талентованим младим људима да обезбеди одличну платформу за развој, али је потребно да кроз обављање свих уобичајених радних задатака они стекну основна искуства и знања. Само они који усвајају и имплементирају дух иновације и непрестано се усавршавају могу да постану врхунски кадрови.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…