Почетак Посете Премијер Александар Вучић посетио РТБ Бор

Премијер Александар Вучић посетио РТБ Бор

2 друго читање
0
0
852

Басен је индустријска сила Србије

 

Ако РТБ Бор, смедеревска Железара, ФАП Прибој, Азотара Панчево, МСК Кикинда и петрохемијски комплекс добро раде, 2016. године ћемо достићи раст од 2 одсто бруто друштвеног производа. То је за земљу са уништеном привредом, разореним банкарским системом и оноликим нивоом корупције више него што су и највећи оптимисти предвиђали за један четворогодишњи мандат, оценио је председник Владе Александар Вучић
РТБ
. – Од претходне моје посете градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине до данас ово није исто место. Поносан сам на оно што је за кратко време урађено и на чињеницу да ћемо имати савремену топионицу и једну од најмодернијих фабрика сумпорне киселине у Европи – рекао је председник Владе Републике Србије Александар Вучић захваливши се радницима на градилишту највећег економског и еколошког пројекта на Балкану приликом посете Рударско-топионичарском басену Бор. Он је додао да је Влада Србије испунила обавезе према Басену уплативши обећаних 30 милиона евра:
Нову топионицу и фабрику сумпорне киселине изградићемо у планираном року за мање од 250 милиона евра. Нема стајања и губљења времена. Новац се троши веома прецизно. Положено је више од сто километара кабла, више од 11 километара бакарних цеви и много изолације и ватросталног материјала. Велики део уграђених елемената произведен је у Србији.

Премијер Александар Вучић је говорио и о значају РТБ-а Бор за државу Србију истакавши да „нова топионица остаје наша јер је РТБ државно предузеће“:
Инвеститора ћемо тражити само за „Церово“, „Чока Марин“ и „Борску реку“ јер нам је потребан концентрат бакра за нову топионицу. Али чак и када бисмо увозили концентрат бакра, рад нове топионице омогућује годишњи профит између десет и 14 милиона евра, а са домаћим сировинама, када се нађе стратешки партнер за ова три рудника, профит би био много већи. Морамо да откривамо нова лежишта и обезбедимо дугорочну стабилност, иако већ сада РТБ има резерве руде бакра да профитабилно ради најмање још 50 година.
Александар Вучић је истакао да већ од 2016. године очекује да ће јавни дуг Србије, који сада износи 77 процената бруто друштвеног производа, почети да пада, па ће Србија имати највећи привредни раст у Европи:
РТБ Бор са новом топионицом и фабриком сумпорне киселине, смедеревска Железара, ФАП Прибој, Азотара Панчево, МСК Кикинда и петрохемијски комплекс јесу индустријска сила Србије. Ако они добро раде, 2016. ће бити година раста за Србију. Међународни монетарни фонд предвиђа да ћемо раст бруто друштвеног производа од два одсто достићи тек 2017. године, али ми ћемо то достићи већ 2016. – оценио је премијер Александар Вучић и додао: – То је за земљу са уништеном привредом, разореним банкарским системом и оноликим нивоом корупције више него што су и највећи оптимисти предвиђали за један четворогодишњи мандат.
Одговарајући на питања новинара премијер Александар Вучић је говорио и о крађи бакра и мерама које држава предузима да то спречи. Иако је те мере највио још приликом раније посете Бору, премијер је овога пута истакао: – Оно што лопови украду, на црном тржишту има малу цену, а нама причињава велику штету. Зато је један од наших приоритета и спречавање пљачки и сузбијање сиве економије.
Председника Владе Александра Вучића на градилишту нове топионице и фабрике сумпорне киселине дочекали су председник Управног одбора Немања Стевановић и генерални директор Басена Благоје Спасковски који је истакао да свим претходним премијерима није био домаћин толико колико Александру Вучићу за тако кратко време:
То само потврђује да будно мотрите шта ми радимо. Видите да и сада на градилишту има 750 радника, што гарантује да ће механички део нове топионице и фабрике сумпорне киселине сигурно бити завршен до краја године. Уходавање оваквих система у свету траје три до девет месеци, а ми ћемо уходавање наших постројења завршити пре тог рока, па ћемо већ у првој половини године имати ефекте у производњи бакра и у екологији – обећао је премијеру Благоје Спасковски и еколошки значај овог пројекта поткрепио чињеницом да ће у кругу Топионице и рафинације бакра бити засађено 300 садница кајсије, воћке која је најосетљивија на загађење и која ће показати да концентрација сумпордиоксида неће прелазити 125 милиграма по кубном центиметру.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…