Почетак Актуелно Премијер Србије Александар Вучић о РТБ-у Бор

Премијер Србије Александар Вучић о РТБ-у Бор

2 друго читање
0
0
862

Морамо да чувамо и штитимо „Бор“ по сваку цену

 

Премијер Србије Александар Вучић о РТБ-у БорРТБ. – Резимирајући рад своје владе у 2015. премијер Србије Александар Вучић рекао је за Прву телевизију (29. децембра) да је за седам од укупно 17 предузећа у реструктурирању нађено решење, а да „ћемо са још десет предузећа наставити да се мучимо“.
Седам предузећа смо успели да завршимо и тиме ће ММФ бити задовољан. Остаје нам још десет компанија које су огроман проблем и међу њима је РТБ Бор. Шта ћемо да радимо са њима? Мучићемо се, нису то лака решења. Знам у свакој од тих фабрика ко је колико платио за струју, воду, гас, а колико није. Знам зато што живим с тим сваки дан. РТБ Бор није платио струју четири месеца, а то вам је четири милиона евра – рекао је Вучић.

Србија је срећна јер има свој рудник злата
Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је да су од августа 2012. када је она преузела функцију гувернера, од РТБ-а Бор откупљене укупно 3,3 тоне злата, а да се у трезорима НБС данас налази више од 18 тона „жутог блага“.
Србија има срећу да има свој рудник злата, да има један РТБ Бор од кога је само током 2015. године Народна банка купила више од пола тоне злата – истакла је гувернерка Табаковић.
Додао је да због ниске цене бакра, у ситуацији када се рудници у свету затварају и отпуштају радници, нико од озбиљних „играча“ из рударског сектора не жели да се упусти у причу о приватизацији РТБ-а Бор. Иако компанија има велике дугове, Влада Србије не може да је затвори јер, како је истакао, велики број људи зависи од њеног рада.
Шта желите да урадимо? Да затворимо РТБ и да закључамо источну Србију? Хоће ли неко да нас подржи у томе? Не верујем да би ико то подржао и моја идеја није да затварамо „Бор“. Тражимо стратешког партнера, али нико неће да нам помогне у овом тренутку. Разговарао сам у Америци са „Фрипортом“, људи имају проблема, затварају своје руднике, своје топионице, затварају све зато што су данас цене комодитија (робе) у свету најниже икада. Премијер Србије Александар Вучић о РТБ-у БорТражимо решење због радника у Бору, тражимо решење да им помогнемо, да видимо како и на који начин да извучемо РТБ. И, ћутимо, никога не оптерећујемо тиме – казао је премијер.
Морамо – нагласио је Вучић – да чувамо и штитмо „Бор“ по сваку цену. Он нам је најважнији. Знам да ни следеће године неће да ради како треба, али шта је решење? Хоћемо ли да избацимо свих пет хиљада радника на улицу? Хоћете ли целу источну Србију да угасимо, да нам нико не живи ни у Бору, ни у Мајданпеку, ни у Кладову, ни у Неготину? Да не говорим о друге четири општине из Зајечарског округа, о Бољевцу, Зајечару, Сокобањи, Књажевцу које су нешто мање везане за Бор од ове четири из Борског округа. То Влада Србије не сме да уради, не смемо то да урадимо са „Бором“ – категоричан је Александар Вучић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …