Почетак Актуелно Мајданпек Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролеће

Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролеће

2 друго читање
0
0
1,099
Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролеће

Стабилно водоснабдевање флотације

Обезбеђен несметан рад пловеће пумпне станице и продужен рок за завршне, углавном, земљане радове, те тако и за смањење укупних трошкова за пресељење пловеће пумпне станице

РБМ. – Дуго се у Руднику бакра Мајданпек говори о неопходности пресељења пловеће пумпне станице – постројења које има изузетан значај за снабдевање флотацијске производње техничком водом. Будући да се измештањем станице обезбеђује сигурно водоснабдевање и рад флотације РБМ-а за 10 до15 година током којих не би требало да зависи од временских прилика, јасан је његов значај. Најновијом етапом радова завршена је још једна фаза и створени су услови да се пресељење обави на пролеће током којег ће бити потребно да се реализују и завршни, земљани радови.
Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролећеСветомир Мустецић, помоћник директора РБМ-а за инвестиције, скреће пажњу на чињеницу да
је дошло до повећања нивоа воде на постојећој пловећој пумпној станици, а тако и продужен век рада старе пумпне станице: – Са порастом нивоа воде дошло је и до повећања муља и до затезања црева од потиса према старом цевоводу. Због тога смо прошле године урадили бај пас цевовод, а ово је била прилика да се искористи лепо време и да се обави тзв. “убод” у тај бај пас. Повезивање је урађено 19. октобра у оквиру планираног 12-сатног застоја у Флотацији. Наши радници су на понтону повезали црева са новом рачвом и извели “убод” у један од цевовода, пречника 800 милиметара.
Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролећеМустецић објашњава да је сада други цевовод потпуно слободан за наставак радова новог цевовода са нове пловеће пумпне станице, уз могућност да се без застоја обави прикључак: – То ћемо моћи да обавимо несметано, будући да смо продужили век рада старој пловећој пумпној станици, а можемо да прикључимо нови на стари потисни цевовод који није у функцији, јер смо га сада искључили.
Пресељење пловеће пумпне станице у РБМ-у може да сачека пролећеУ РБМ-у кажу да ће настојати да све радове заврше у року од месец дана како би за пролеће остало да само израде приступни пут и плато. – Ако будемо имали на располагању сопствену механизацију, читав посао ћемо моћи да урадимо без журбе, у сопственој режији и финансијски вероватно знатно повољније него да преко тендера затражимо извођача. Управо обављеним радовима добили смо време за извођење преосталих радова, па ће нас на пролеће сачекати монтажа пловеће пумпне станице, поринуће у воду и само убод у нову пумпну станицу – наглашава Мустецић.
Огроман посао, о чему говори и вредност укупне инвестиције од око 1,3 милиона евра приведен је тако крају, а сведен на само још неколико преосталих радова који би парцијално могли да се обаве и у сопственој режији, што би компанији донело значајну уштеду.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…