Почетак Синдикална страна Превирања у Самосталном синдикату Басена, Бора и Србије

Превирања у Самосталном синдикату Басена, Бора и Србије

18 друго читање
0
0
819

Директно представљање

 

Љ. Миљковић: Одлука о иступању из „металаца“ је донета зато што је рударство једина делатност у Србији која ради и пуни републички буџет, али нема ни грану у Синдикату нити могућност да се на било који начин бори за своја права. – Припајање СС РББ-а Синдикату рудара Србије са седиштем у Бору је управо зато што је РТБ главни покретач свих активности истраживања и експлоатације у држави и месечно уплаћује 2,2 милиона евра по разним основама у републички буџет. – Д. Алексић: Ја, који сам из Бора и члан Самосталног синдиката у РТБ-у, не могу да пређем преко тога да било ко од наших чланова буде искључен одлуком људи који немају везе са Басеном и нашом синдикалном организацијом

Превирања у Самосталном синдикатуБОР. – Скупштина Самосталног синдиката Рудника бакра Бор (са 35 гласова за и једним уздржаним) изгласала је поверење председнику СС РББ-а Љубиши Миљковићу и дала му подршку да и даље представља и води ову синдикалну организацију – одлучено је 31. јануара на првој седници Скупштине СС РББ-а, на којој је једногласно прихваћен и финансијски извештај за 2012. годину. Одмах потом, на иницијативу 30 делегата Скупштине, уследила је и друга на којој су, како се каже у саопштењу за јавност СС РББ-а, „донете одлуке које исправљају досадашњу неправду коју су трпели и дебело плаћали чланови СС РББ-а“. Одлучено је о иступању СС РББ-а из Самосталног синдиката металаца Србије, непоштовању–неприхватању Статута Самосталног синдиката металаца Србије, и даље поштовање Статута Савеза самосталног синдиката Србије, припајању СС РББ-а и прихватању Статута Синдиката рудара Србије са седиштем у Бору, као и да сви чланови, непокретна и покретна имовина и сва финансијска средства са жиро-рачуна СС РББ-а припадају Синдикату рудара Србије. У саопштењу се још наглашава „да је циљ ових одлука јачање синдиката, заштита свих права радника РТБ-а, „заустављање“ педесет одсто чланарине функционерима који годинама живе на нашим леђима не знајући где је Јама, како се ради на Површинском копу „Велики Кривељ“, какви су услови у флотацијама.“
Превирања у Самосталном синдикатуПосле свих наступа у медијима појединаца који не представљају народ него самог себе, јер народ представља Скупштина коју бира чланство, био сам дужан да тражим изгласавање (не)поверења од Скупштине која је највиши и једини орган СС РББ-а који има право да доноси одлуке везане за рад Синдиката и свих чланова. Ово су историјске одлуке не само за Синдикат него и за рударење у Србији. Одлука о иступању из „металаца“ је донета зато што је рударство једина делатност у Србији која ради и пуни републички буџет, али нема ни грану у Синдикату нити могућност да се на било који начин бори за своја права. Колико су се борили ти који су нас представљали, показују „резултати“ – наши радници не могу да иду у пензију са 40 година радног стажа, на лечење, не могу да стекну право на трећу категорију инвалидности зато што је неко то укинуо. А, свесни смо да је после 20 календарских година проведених у производњи на коповима и у погонима РББ-а свако од њих инвалид рада. Стога хоћемо да директно представљамо своје интересе на републичком нивоу. У Статуту СС металаца Србије пише да половина наше чланарине (на нивоу РТБ-а то је преко 800.000 динара) иде њима. Скупштина СС РББ-а је рекла не да те паре иду „низ воду“ и њих ћемо усмерити на лечење наших радника и решавање социјалних проблема – нагласио је Миљковић.

А, где је ту печат?
Превирања у Самосталном синдикату Басена„Самостални синдикат искључује Љубишу Миљковића, председника Синдикалне организације Самосталног синдиката РББ-а, због „цепања“ синдиката и рада противно Статуту. У складу са Статутом, именоваће се повереник и повереништво које ће имати обавезу да спроведе изборе у овој синдикалној организацији. Позивамо чланове ССС Србије да остану верни свом синдикату, јер само тако могу остваривати све своје интересе по основу рада и из радног односа као и до сада.“ Ово се, између осталог, каже у саопштењу за јавност којим су се Савез самосталних синдиката Србије, Самостални синдикат металаца Србије и Савез самосталних синдиката општине Бор обратили радницима Рудника бакра Бор. „Самостални“ су се овим саопштењем (без печата а и без иједног потписа) огласили након четврте ванредне седнице Председништва Већа ССС општине Бор (24. јануара) са једном тачком дневног реда – ситуација у Синдикалној организацији РББ-а. Ово је била и проширена седница, пошто су јој присуствовали и Зоран Вујовић, председник СС металаца Србије, Милутин Баловић, председник Регионалног одбора металаца за источну Србију, а као гости појавиле су се и колеге из Индустријског и Синдиката „Независност“ РББ-а.
Први човек „самосталних“ борских рудара додао је и да ће поштовати Статут ССС Србије до одржавања наредне седнице Већа ССС Србије (крајем фебруара или почетком марта у Београду), до када ће у писаном облику да образложе и докажу зашто траже грану рудара у Савезу. – Зато што сви рудници у Србији раде и зато што само РТБ сваког месеца у републички буџет уплаћује 2,2 милиона евра по разним основама. У Савезу има 23 гране специјализоване за разне делатности, а само рударство и пољопривреда их немају. Нећемо их молити, захтеваћемо да нас приме. Уколико то не учине, ићи ћемо својим путем. Припајање СС РББ-а Синдикату рудара Србије са седиштем у Бору је управо зато што је РТБ главни покретач свих активности истраживања и експлоатације у држави – поручио је Миљковић.

Миљковић искључен из „металаца“

Превирања у Самосталном синдикатуУ овом бурном дану за синдикалну сцену у Басену, Бору и Србији одржана су још два скупа. На седници Одбора Регионалне организације Самосталног синдиката металаца Србије за источну Србију, одржаном у Нишу, одлучено је да се „Љубиша Миљковић, председник Синдикалне организације Самосталног синдиката металаца Рудника бакра Бор искључује из чланства у Самосталном синдикату металаца Србије, чиме аутоматски престаје да буде и председник ове синдикалне организације“. У образложењу одлуке се каже да је Миљковић 23. новембра прошле године Министарству рада, запошљавања и социјалне политике поднео званичан захтев за упис Синдиката рудара Србије са седиштем у Бору, чиме је прекршио Статут овог синдиката. А, у Бору је у поподневним сатима одржана „отворена“ седница Већа Савеза самосталног синдиката општине Бор којој су присуствовали и Зоран Вујовић, председник Самосталног синдиката металаца Србије и Зоран Михајловић, потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије.
Наше мере су реакција на тај чин „цепања“ Самосталног синдиката металаца и Савеза самосталног синдиката Србије. Миљковић је искључен из Синдиката металаца, ових дана ће му бити одузета права да заступа и представља Синдикалну организацију РББ-а. Може да буде председник неког новог синдиката, немамо ништа против тога. Дошли смо овде да кажемо људима истину, јер она је најважнија. Он то чини под плаштом да се радници не заступају довољно, да немају права, а ко их је досад заступао и које то своје право рудари нису могли да остваре у оквиру Синдиката металаца и Савеза. Сигурно да ће институција која се зове Синдикат металаца и Савез увек боље штитити интересе радника него неки синдикат који није нигде и који нема своје чланство – рекао је Вујовић.
Михајловић је додао да је Савез самосталног синдиката Србије озбиљна организација и то показује и данас. – Нећемо дозволити ниједном појединцу да му руши углед. Бор, борски радници и борски синдикати били су синоним за радничку борбу и то треба да остану. И, као такви, у овом тренутку сигурно некоме сметају, а време ће показати коме. После ових данашњих одлука, Синдикат и радници у њему изаћи ће ојачани, биће јединственији и бољи и даље ће пружати отпор свима који не мисле добро ни њима ни радничкој класи у Србији – поручио је Михајловић.
На овој седници за повереника Организације Савеза синдиката металаца РББ-а именован је Драгиша Трујкић, председник ВСС општине Бор чији је превасходни задатак да, заједно са повереништвом, организују и спроведу изборе у Синдикату борских рудара.
Задатак је, пре свега, да дођемо до приступница, разговарамо са члановима Синдиката и у року од 60 дана „одрадимо“ изборе. Желимо да тамо дођу људи који хоће да раде у оквиру нашег синдиката и да поручимо свим члановима да остану у нашем синдикату, да не потписују никакве друге приступнице, јер ће све бити као што је било раније. А, претпостављам и много боље када се избори буду организовали у складу са Статутом – казао је Трујкић.
Превирања у Самосталном синдикатуНа одлуку о искључењу Миљковића реаговао је Драган Алексић, председник ЈСО РТБ-а, –По мом мишљењу, то није исправно, зато што су надлежни органи верификовали изборе у РББ-у, као и Љубишу Миљковића као председника. Сада ти исти органи, у којима смо и нас двојица из Бора и један из Мајданпека, бацају „врућ кромпир“ људима из Алексинца, Лесковца, Прокупља који сигурно нису упознати са овом ситуацијом. Ја, који сам из Бора и члан Самосталног синдиката у РТБ-у, не могу да пређем преко тога да било ко од наших чланова буде искључен из синдиката одлуком неких људи који немају везе са Басеном и нашом синдикалном организацијом. Зато ми је чудно и увек ћу да браним било ког члана Самосталног синдиката. Наравно, одлуке виших органа мора да се поштују, али ово није исправна одлука. Није добро ни за наш Синдикат у РТБ-у, а нарочито не у РББ-у – закључио је Алексић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…