Почетак Актуелно Мајданпек При крају експлоатација на Северном ревиру

При крају експлоатација на Северном ревиру

0 друго читање
0
0
887

Од јуна руда са Андезитског прста

 

Након завршетка ремонта у погону Дробљења, руда ће пристизати са Андезитског прста, односно Јужног ревира, док је на Северном преостало откопавање још само око миллион тона руде са најнижих етажа
При крају експлоатација на Северном ревируРБМ
. – Запослени у Руднику бакра Мајданпек су током маја производњу усмерили на завршне радове на радилишту Долови и Северном ревиру на којем би експлоатација требало да буде завршена откопавањем око милион тона руде богатог садржаја, али тек када се за то створе услови будући да је реч о најнижим етажама, а производна активност већ од јуна преусмерава се на Јужни ревир и раскривена лежишта Андезитског прста.
За 26 дана маја план укупних ископина остварен је са 81 одсто, а на раскривању са 84 процента. Како је садржај бакра у руди био у границама планираног и остварење на бакру је тек нешто веће од оног на руди.
При крају експлоатација на Северном ревируУ постојећим условима, где значај раван учинку у производњи имају активности за повећање капацитета, стварање услова за будући рад и постизање стабилности у производњи, резултат остварен у мају сасвим је солидан. Јер, практично у свим производним целинама, уз редовну производњу, обављали смо и друге значајне послове. У флотацији постављамо нове флотацијске машине, на дробљењу руде у току су припреме за ремонт и генерално сервисирање комплетног постројења које ћемо завршити почетком јуна ремонтовањем примарне дробилице. Претходно смо тај посао завршили на терцијалним, секундарној дробилици и радили на монтажи прве од две нове дробилице – објашњава Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Он признаје да се пред бројним инфраструктурним радовима, које треба обавити како би Рудник даље могао да се шири и развија, све теже излази из шуме прописа који их успоравају и спутавају. – У намери да испоштујемо све процедуре за добијање дозвола и сагласности, готово свакодневно се обраћамо референтним установама, организацијама и представницима власти и меродавнима за поједине области, ресоре, надлежности. Све чешће нам се догађа да, када и постигнемо договор са њима, на првој следећој инстанци све буде враћено на почетак.
То речито потврђује развој договора са „Србијашумама“. У преговорима са њиховим представницима постигне се усмена сагласност за рад на површинама под шумама (чији је корисник то јавно предузећа), али и даље се чека дозвола, па се тако и санација и заштити терена и животне средине одлажу. То је велики проблем, ако се зна да за наставак рада на Јужном ревиру треба што пре обавити бројне инфраструктурне радове и са чворишта на самом улазу у град, под Андезитским прстом, изместити магистрални пут, далековод, корито реке, телекомуникационе везе и део аутобуске станице. Почетак тих радова не зависи од спремности људи у Руднику бакра Мајданпек, а последице одлагања већ утичу на рад и пословање.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…