Почетак Актуелно Мајданпек Пријатно изненађење са „Андезитског прста“

Пријатно изненађење са „Андезитског прста“

3 друго читање
0
0
890

Руда и на коти 475

 

Са „Андезитског прста“ праве количине руде се очекују за четири до пет месеци. – Ово је нова непланирана количина руде за остварење десетине месечног плана и са богатим садржајем метала

РТБ, РБМ. – Ако радови буду настављени планираном динамиком, за четири до пет месеци Рудник бакра Мајданпек ће започети експлоатацију руде са „Андезитског прста“. Процењује се да ће толико времена бити потребно да би се стигло до коте 365, односно нивоа магистралног пута где „Андезитски прст“ крије своје благо. Нешто од њега, нових 30-так хиљада тона руде, откривено је половином марта на коти 475. Рекло би се, као добар показатељ, да ће се ту раскривање исплатити.
Руда и на коти 475Ми смо опет наишли на руду ван границе копа. На коти 475 бушилица „Атлас Цопцо“ је завршила серију и требало је да је преместимо на нижу етажу – прича Драгиша Анђелковић, технички руководилац Површинског копа мајданпечког Рудника бакра. – Како смо раније наилазили на руду и на вишим етажама, предложио сам, у договору са геолозима, да у наставку 10-15 метара у једном реду направимо бушотине које би показале да ли има руде.
Тимски се приступило реализацији и урађено је оно што је требало:
Дубина бушотина била је 16-17 метара како би касније могли да их искористимо за минирање. И посрећило нам се. На четвртој бушотини, на 15 до 20 метара изван границе копа, била је руда – каже Анђелковић додајући да су бушачи одмах јавили да је дошло до промене материјала (захваљујући искуству могу да процене када је реч о руди, а када о јаловини). – Направили смо серију од 30 бушотина и наишли на садржај и преко један одсто руде. До 20. марта извукли смо 27 хиљада тона руде, а очекујемо још пет до 10 хиљада тона, што је око 10 одсто месечног плана на руди.
Како је руда због које се раскрива „Андезитски прст“ још дубоко у недрима стена, очекује се да буде скинуто још четири-пет етажа.
Руда и на коти 475Оваква сочиваста рудна тела ћемо, верујем, налазити и на другим етажама, тако да овакве ситуације не изненађују. Појавила се оксидна руда бакра у којој ће, осим доброг садржаја бакра, бити и злата. Истина је, мало се теже прерађује, али вредно је напора – каже Гордана Макуљевић, геолог, носилац задатака припреме површинске експлоатације.
Запослени у овој служби свакодневно су на терену и не дозвољавају да им нешто промакне. Тешки су услови, транспортни путеви су свуда око самог радилишта, али се пажљиво мотри. Јер, и када је реч о садржају бакра, прва руда са „Андезитског прста“ не само да испуњава него и премашује очекивања. То је добар знак када се има у виду чињеница да се веће количине руде очекују тек на 365. етажи, што је око нивоа јавног пута.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…