Почетак Актуелно Прикупљају се понуде за рушење старе топионице

Прикупљају се понуде за рушење старе топионице

8 друго читање
0
0
1,380

 „Стара дама“ у старо гвожђе

 

Рушиће се производна линија број један, тачније сви делови старе топионице који нису у функцији нове (реактор, пламена пећ, котао-утилизатор, три електрофилтера, гасоводи и комплетна пратећа инфраструктура), као и линија К-2 у Фабрици сумпорне киселине. – Процењена количина материјала који треба да се сруши: 13.000 тона челика, 400 тона олова, 6.000 тона армираног бетона и 3.500 тона опеке. – Оставиће се опрема и делови конструкције који могу да се искористе у басенским погонима, а који не могу продаће се по тржишним ценама
Прикупљају се понуде за рушење старе топионицеТОПИОНИЦА
. – Рушење старе топионице тренутно је у фази уговарања. Наиме, у току је поступак за прикупљање понуда, како нам је рекао Зоран Васковић, главни машински инжењер за Топионицу и Сумпорну, упућени су тзв. позивни захтеви фирмама које се тиме баве. Потенцијални извођачи радова на уклањању старе топионице су у обавези да најпре ураде пројекат рушења, на основу којег ће се обезбедити дозвола Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Прикупљају се понуде за рушење старе топионицеОвом важном послу приступили смо из неколико разлога: први је обавеза према канадској ЕДЦ банци да бисмо задовољили еколошке критеријуме, други је тај што преко пламене пећи старе топионице коју рушимо треба да прође противпожарни пут који је услов да бисмо добили противпожарну сагласност и трећи је да више нема потребе да она ради. Након демонтаже опреме и уклањања свих делова, на том месту ћемо обавити рекултивацију тла (замена закисељеног земљишта) и оплемењивање околине.

Почела демонтажа старе пламене пећи
Прикупљају се понуде за рушење старе топионицеДок се прикупљају понуде за одабир најповољнијег извођача који ће порушити стару топионицу, радници РТБ-а Бор, односно Топионице и рафинације, почели су да демонтирају пламену пећ. Пажљиво и под будним оком главног машинског инжењера за Топионицу и Сумпорну Зорана Васковића петнаестак металурга скида са старе пећи тапинг-блокове и жакете. Посао ће, кажу, потрајати сигурно до краја недеље јер има укупно 72 дела која треба демонтирати. Тапинг-блокови и жакети израђени су од бакра и у њима је око 50 тона црвеног метала који се може претопити у новој флеш-пећи. По речима надлежних, демонтираће се и остала опрема која се на било који начин може искористити у басенским погонима. О свему томе воде се дневници радова, где се уписује „лична карта“ сваког демонтираног дела.
Сви радови обављају се под строгим надзором служби безбедности и здравља на раду, јер је реч о деликатном и одговором послу. Сигурност је на првом месту, па је сваки корак унапред испланиран и потом опрезно изведен.
Рушиће се производна линија број један у топионици, тачније сви делови старе топионице који нису у функцији нове (реактор и пламена пећ број један, котао-утилизатор, три електрофилтера, гасоводи и комплетна пратећа инфраструктура из састава свих тих целина), као и линија К-2 у Фабрици сумпорне киселине.
Реч је о озбиљном послу са компликованим објектима и великој количини материјала – деловима конструкције и опреме, а ту је и грађевински шут. Стручне службе Топионице и Сумпорне направиле су спискове и процениле количину комплетног материјала који треба да се сруши: 13.000 тона челика, 400 тона олова, 6.000 тона армираног бетона и 3.500 тона опеке. Зато овај поступак у неким објектима подразумева веома пажљиво рушење, да се не би оштетили нови објекти, постројења и инсталације који раде. Примера ради, на многим местима испреплетане су инсталације за довод кисеоника и електроинсталације за нову топионицу са објектима које треба уклонити – рекао је Младен Живковић, руководилац грађевинског одржавања у Топионици.
У старој топионици, по речима Васковића, има доста опреме која ће се демонтирати и складирати у магацинима, јер постоји могућност да се искористи у басенским погонима (мотори, дуваљке, пумпе, измењивачи). Конструкција и делови опреме који неће моћи да се употребе у комбинату бакра, по пројекту, у почетку ће се складирати на местима одређеним за то, а након тога продати по тржишним ценама. Пошто у старој топионици има и грађевинског отпада, заједно са службама за екологију ТИР-а и РТБ-а обавиће се његова класификација и уклањање у складу са правилницима и позитивним законима који важе у Републици Србији. – Обавеза извођача радова је да направи и детаљан динамички план, који ће бити саставни део уговора. Очекујемо да се рушење обавезно заврши у току идуће годин, а наш циљ је да то буде што пре због свих разлога које смо навели – закључио је Васковић.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…