Почетак Актуелно Мајданпек Припреме за преусмеравање магистралног пута

Припреме за преусмеравање магистралног пута

2 друго читање
1
0
952

Трајно решење и за заобилазницу

 

У Руднику бакра Мајданпек упоредо траже и привремена решења за преусмеравање саобраћаја са деонице подно „Андезитског прста“. – Постојећа деоница магистралног пута М22 није уцртана, па званично и не постоји

Трајно решење и за заобилазницуРБМ. – За даљи рад Рудника бакра Мајданпек изузетно је важно да се на „Андезитском прсту“ што пре стигне до руде, а раскривање овог рудног лежишта успорава близина магистралног пута. Због тога је предвиђено измештање постојеће деонице магистралног пута М22 (која, упркос вишедеценијском коришћењу, није уцртана у документа). Упоредо са настојањем да за измештање пута и заобилазницу око Мајданпека пронађу трајно решење, у РБМ-у траже и адекватно привремено решење, како би на „Андезитском прсту“ могло да се ради планираном динамиком, а саобраћај обавља безбедно.
Трајно решење и за заобилазницуНаш највећи противник је време. Трајно решење, виђено у преусмеравању магистралног пута на деоницу преко „Партизанског пута“, потрајаће због свих неопходних процедура, а ми морамо интензивирати радове на „Андезитском прсту“ – каже Бранислав Томић, први човек РБМ-а.
Деоница „Партизански пут“ припада некатегорисаним путевима. Она је служила за потребе Рудника, али није била снимљена, ни уцртана у катастарске књиге, па смо кренули од нуле. Пут смо снимили, урадили ситуационе карте, подужне и попречне профиле и основу за пројектовање.

Разумевање локалне самоуправе
У тражењу решења за измештање деонице магистралног пута М22, Рудник бакра Мајданпек има пуно разумевање локалне самоуправе. Припреме за преусмеравање магистралног пута у МајданпекуНаиме, више пута и на више места челници општине су истакли како је интерес ове средине да Рудник бакра Мајданпек ради успешно и да му на том плану неће стварати тешкоће. Напротив, помоћи ће у границама својих могућности. Тако је на основу закључка са последње седнице СО, упућен захтев ресорном министарству да помогне измештање пута и безбедно одвијање саобраћаја.
Пошто је договорено да то буде и обилазница око Мајданпека, од „Путева Србије“ смо добили начелну сагласност за измештање деонице подно „Андезитског прста“ на ту деоницу. Снимили смо пут, унели га у катастар и затражили понуде за пројектовање и техничку регулацију саобраћаја на измештеној деоници – објашњава помоћник директора за развој РБМ-а Андреја Марковић.
Посла је много, па се ради у више праваца. РБМ се обратио понуђачима за израду потребне документације и свих техничких детаља, односно, идејног и главног пројекта и довођења пута на ниво да на њему може да се привремено обавља саобраћај. Такође, пошто измештање деонице магистралног пута подно „Андезитског прста“ није ушло у недавно усвојен Просторни план општине Мајданпек, припрема се план Детаљне регулације за трасу „Партизанског пута“ и Стратешка процена утицаја на животну средину, а потом и уношење у просторни план.
sl-3-AndraТо ће да потраје, па смо у међувремену, за део пута подно „Андезитског прста“ урадили технички пројекат привремене регулације саобраћаја. Захтев за сагласност управљача пута, ЈП за путеве, тражили смо још 13. децембра, а одговор чекамо да бисмо се у њихово име обратили Министарству саобраћаја за решење техничке регулације саобраћаја. Нови моменат представља и намера да се привремено омогући саобраћај на некој другој деоници. Због потреба производње морали смо да одустанемо од оне која води преко површинског копа, па разматрамо варијанту са старом трасом, оном која постоји у документацији. Она би могла да се активира ако бисмо регулисали Мали Пек, направили пропусте, премостили пут и део преко копа како би пут изашао код „печуркане“. То би било најбрже решење – каже Марковић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

 1. Раде

  27. марта 2013. у 18:10

  Кривац за ово стање је Рудник,локална самоуправа,као и ресорно министарство за саобраћај.
  1.Рудник је на време(пре најмање 4 године),требао да се обрати локаној самоуправи,са захтевом за решење измештања овог дела пута.Зар је могуће,да локална самоуправа,нема уцртан „партизански пут“ у катастар??!
  2.Локална само управa,није ништа предузела,макар да буде обавештена о плановима изградње на њеној територији,(праћење и ажурирање просторног плана).Потпуна је не одговорност,јер рад рудника је обавеза за праћења у стопу.
  3.Републику,изгледа,да стварно занима само доходак РТБ-а,и ништа више.Зар министри из владе Србије,никад нису прошли овом путем?Тотална небрига и не одговорност. Република је дужна да прати и обезбеђује потребан амбијент за несметан рад,како кажу.
  Зар, је ово што се дешава добро? Треба ли неко да одговара за овакву не бригу.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…