Почетак Актуелно Мајданпек Припремни радови за нову флотацију у Мајданпеку

Припремни радови за нову флотацију у Мајданпеку

2 друго читање
0
0
824

Вода успорила градитеље

 

А. Божић: Још смо у фази земљаних, али ускоро почињемо и бетонске радове. – Б. Благојевић: Упоредо са грађевинским почињу и машински радови, па би већ од идућег месеца могле да се виде контуре нове флотације

РБМ. – Киша и поплаве успориле су грађевинске радове на градилишту нове флотације (у некоришћеном делу постојеће) које Рудник бакра Мајданпек треба да изведе у сопственој режији и тако уштеди знатна средства. Од половине марта, када су стигла прва два од осамдесетак шлепера са опремом за нову флотацију, до сада је приспело 18, али ће монтажа у погонима Производних услуга почети тек за који дан. Очекује се и нешто бржа испорука највећег дела најсавременије опреме компаније “Мецо Минералс”, која се производи у Шведској, Француској и Турској и која мајданпечком Руднику треба да омогући жељено повећане прераде руде са 3,5 на око шест милиона тона годишње.
Припремни радови за нову флотацију у МајданпекуУ последње скоро три недеље стално смо имали проблем са водом која је због обилних падавина продирала са свих страна, а јавиле су се и подземне воде, тако да смо морали да је испумпавамо из темељних рупа. Још увек смо у фази земљаних, али ускоро почињемо и бетонске радове – објашњава дипл. инж. Александар Божић из Грађевинске службе РБМ-а.
Припремни радови за нову флотацију у МајданпекуБратислав Благојевић, технички руководилац Флотације, наглашава да има разлога за задовољство оствареном динамиком извођења радова, јер се радом у сопственој режији штеде знатна средства, а реч је и о “ватреном крштењу” грађевинске службе РБМ-а: – Упоредо са грађевинским почињу и машински радови, па би већ од идућег месеца могле да се виде контуре нове флотације.
Нова флотација у Мајданпеку, са модерним машинама које служе за основно и допунско флотирање (запремине 40 и 50 кубика), новим машинама-дуваљкама за ваздух, као и пумпама за реагенсе и дозирање креча, треба да омогући повећање капацитета и унапређење искоришћења, основних предуслова за већу добит. На тај начин и нова опрема брже ће се исплатити.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…