Почетак Актуелно Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе

Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе

12 друго читање
0
0
986

 Историјски дан за РТБ

 

Спасковски: Ово сматрам круном своје каријере и, ако бих морао да изаберем шта ми је било важније – одлука да кренемо у изградњу нове топионице или ово – врло тешко бих се одлучио, али би ипак то био УППР. – Већина поверилаца у свим класама гласала за прихватање Плана реорганизације сва четири предузећа РТБ Бор Групе. – Ово је историјски тренутак за РТБ Бор који се дешава једном или ниједном у животу. Менаџмент РТБ-а имао је ту привилегију да учествује директно у овоме и доживи да компанији буде отпуштено 90 одсто необезбеђених потраживања, међу којима су многа најблаже речено спорна, да не кажем сумњива. Хвала држави, односно Влади Србије, што нам је својим прописима омогућила да кроз УППР коначно изађемо из реструктурирања и то као ново, јединствено, државно предузеће – изјавио Благоје Спасковски након дводневних рочишта у зајечарском Привредном суду

Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе ЗАЈЕЧАР. – Привредни суд у Зајечару прихватио је данас унапред припремљене планове реорганизације четири привредна друштва Рударско-топионичарског басена Бор – Матичног предузећа, Рудника бакра Бор, Рудника бакра Мајданпек и Топионице и рафинације. Ово реструктурирање, вредно 1,2 милијарде евра, представља највеће финансијско реструктурирање у Србији икада. Усвојени План посебно добија на значају имајући у виду да је РТБ Бор Група привредно друштво од стратешке важности за Републику Србију.
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе Данас је историјски дан за РТБ Бор који се дешава једном или ниједном у животу. Изгласана су четири УППР-а, три зависних и Матичног предузећа РТБ Бор Групе, и то са високим процентом – преко 90 одсто! Менаџмент РТБ-а имао је ту привилегију да учествује директно у овоме и доживи да компанији буде отпуштено 90 одсто необезбеђених потраживања, међу којима су многа најблаже речено спорна, да не кажем сумњива. Подсетићу вас да је у укупним дуговима РТБ-а Бор око 900 милиона евра старих дугова, оних који датирају с краја шездесетих година, потом оних који су задужени негде у кафани на бланко папиру, а реч је о 42 милиона долара, што се не може признати. Ту су и дуговања или кредити за 15 фабрика изграђених средствима РТБ-а Бор. РТБ је за њихову изградњу дао 375 милиона долара, а све те фабрике продате су за 15 милиона долара!?! Фабрике данас стоје, а 15 хиљада радника је ван предузећа.
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе У том историјском наслеђу су – додао је Спасковски – и дуговања према Париском и Лондонском клубу поверилаца која су многим предузећима у Србији, попут ЕПС-а и Југословенске железнице, пре три-четири године отписана. РТБ-у Бор нису, иако су оба клуба, и Париски и Лондонски, отписала дуг држави. По том основу дуговали смо неких 260 милиона долара. У отписаним потраживањима је и дуг настао у време санкција, када се бакар куповао по званичном, а сви инпути куповани по тзв. штицованом курсу. И ту се „крије“ стотинак милиона долара. На крају, ту је и 64 милиона евра узетих 2003. и 2004. године за очување социјалног мира, односно за личне дохотке и остала давања.
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе Управо су таква потраживања данас отписана, а тих преосталих 10 одсто, које ћемо враћати у наредних осам година, после једне године грејс периода, јесте заправо оно што је једино реално. Хвала држави, односно Влади Србије, што нам је својим прописима омогућила да кроз УППР коначно изађемо из реструктурирања и то као ново, јединствено, државно предузеће. Ово сматрам круном своје каријере и, ако бих морао да изаберем шта ми је било важније – одлука да кренемо у изградњу нове топионице или ово – врло тешко бих се одлучио, али бих се ипак одлучио за УППР – казао је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски након последњег од укупно четири рочишта у зајечарском Привредном суду.
Два суђења, за Матично предузеће и Рудник бакра Мајданпек одржана су 6. јула, а за преостала два басенска предузећа – Рудник бакра Бор и Топионицу и рафинацију – дан касније, 7. јула. Рочишта су завршена тако што је Привредни суд у Зајечару прихватио сва четири УППР-а пошто је натполовична већина поверилаца у свим класама гласала за усвајање ових докумената.
Истичући управо то да је велика већина поверилаца и то у свим класама, и код свих зависних предузећа РТБ Бор Групе, гласала за прихватање Плана, Спасковски је додао:
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе У класи 4 имамо стопроцентну сагласност поверилаца, а у тој класи је канадска ЕДЦ банка која нам је дала кредит за изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Дакле, ЕДЦ банка је гласала за усвајање УППР-а и њено “за” нам је веома важно јер представља најбољу потврду наших досадашњих пословних односа. РТБ уредно измирује кредит за нову топионицу и досад је већ кроз главницу и камате отплатио 46 милиона долара – подвукао је Спасковски.
РТБ-у Бор остаје да у наредних осам година врати око 130 милиона евра из дела потраживања необезбеђених поверилаца и 250 милиона евра из класе обезбеђених поверилаца.
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе Прихватањем УППР-а РТБ Бор Групе у Привредном суду у Зајечару учињен је први корак ка завршетку овог посла и коначног усвајања ова четири документа. У крајњем исходу усвајање УППР-а Басену треба да донесе: отпуст 90% необезбеђених потраживања у износу око милијарду евра; конверзију дуга обезбеђених поверилаца у капитал државе, чиме РТБ Бор Група добија јасну власничку структуру; статусну промену која за циљ има формирање једног интегрисаног система, као и могућност даљег развоја производње и отварање нових рудника у различитим власничким односима. На овај начин РТБ Бор Група се, после више од пола века, успешно решила баласта старих дугова и створила могућност даљег развоја. То је веома битно не само за развој региона у коме се РТБ Група налази, већ и за развој Републике Србије у целини.
Привредни суд у Зајечару прихватио УППР РТБ Бор Групе РТБ-у Бор од данас скаче кредитни рејтинг, а то значи да ћемо имати јефтиније кредите за даља улагања у рударство. Превасходни циљ нам је да обезбедимо више домаћег концентрата јер његова прерада у новој топионици доноси Басену већи остатак пара. Ствара се, такође, повољнија клима да РТБ може да се задужи за еколошку компоненту како би ублажио и уклонио све оно што прља и загађује околину, а ту опет мислим на историјско наслеђе, на депоније, флотацијску и јаловишта копова. Скинули смо једну велику муку, дима у Бору и околини више нема, остаје нам да озеленимо све оне копове и садашњи “афрички” пејзаж претворимо у европски, односно онакав какав доликује Србији – нагласио је Спасковски.
Истичући још једном захвалност Влади Србије за све што је учинила и свима онима који су учествовали и дошли да гласају и изгласају Унапред припремљени план изласка из реструктурирања, први човек РТБ-а Бор закључио је: – РТБ више није у стечају, он је од данас прави привредни субјекат. Очекујемо стварање једног јединственог предузећа, а иза тога интензиван развој рударства.

(галерија фотографија направљених пре почетка рочишта)

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …