Почетак Актуелно Мајданпек Проблеми у РБМ-у због нових падавина

Проблеми у РБМ-у због нових падавина

4 друго читање
0
0
1,160

Коп опет под водом

 

После мајских, јулских и августовских падавина, и првих дана септембра обилна киша блокира производњу и ствара додатне трошкове. – Пре покретања производње треба испумпати огромне количине воде и очистити радилиште од блата и муља. – Све је теже до краја године надокнадити подбачај у производњи

Проблеми у РБМ-у због нових падавина РБМ. – У Руднику бакра Мајданпек и првих дана септембра имају исте производне проблеме због обилних падавина као претходна три месеца. Запослени су у пуној приправности и, поучени искуством из претходних месеци, контролишу ситуацију. Заједно са њима челни људи РТБ-а Бор и РБМ-а, на терену, боре се са бујицама и водама које су запретиле површинском копу и флотацијским јаловиштима.
Обилне падавине од 3. до 5. септембра потпуно су зауставиле производњу. Људи су, међутим, благовремено реаговали, извукли багере и комплетну механизацију тако да ништа није страдало. Дефинитивно, као да се све заверило против нас, па због ових тешкоћа и застоја од маја до сада, губимо две хиљаде тона бакра, а можда и више. Проблеми у РБМ-у због нових падавина Очекујем да покренемо производњу за дан-два, највише три. Тешко је проценити, јер је много муља и воде. Треба испумпати све и уклонити муљ да се руда не би заглављивала на путу до флотације. Велики су губици, али људи су се брзо ангажовали, дежурају, раде изузетно одговорно. Сила је, међутим, јача, природа је јача од свега, од свих нас – коментарише тешку ситуацију на Северном ревиру Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор.
Није само мајданпечки површински коп погођен падавинама. Стање је мобилно у свим деловима производње.
Проблема има и у флотацији и на флотацијским јаловиштима где су људи ангажовани 24 сата и све држе под контролом. На свим пољима је тешко, али радимо све што можемо да одржимо бар безбедност на највишем нивоу – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а.
Проблеми у РБМ-у због нових падавина У тешкој ситуацији мајданпечки рудари ни од кога нису тражили помоћ.
Сами ћемо отклонити све ово и почети производњу. Већ смо прешли границу коју бисмо за ова четири месеца, колико је преостало у овој години, могли да надокнадимо. Подбачаји су и овде, и у “Великом Кривељу”, и у “Церову”. Сви су копови под водом. Осим тога, морамо водити рачуна и о трошковима. Мало спорије испумпавамо воду јер су нам пумпе у Колубари. Не можемо их повлачити оданде јер су и тамо потребне. Следи зима, треба струје, па их морамо оставити тамо да убрзамо испумпавање воде са копова, а овде ћемо се снаћи са пумпама мањих капацитета – каже Благоје Спасковски и наводи да је подбачај све теже надокнадити.
Све пумпе раде, сви капацитети су ангажовани, па се у РБМ-у надају смањењу нивоа воде и прекиду падавина. Сви су на својим радним местима и максимално се залажу да производња што пре почне.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…