Почетак Корпоративна одговорност Проблеми у снабдевању струјом и водом и у борској општини

Проблеми у снабдевању струјом и водом и у борској општини

3 друго читање
0
0
678

Без рестрикције воде?

  

БОР. – Ледена киша је претходних дана изазвала праву пустош у Борском округу, а лед дебљине и 20-ак центиметара кидао је каблове и обарао далеководе. У борској општини „испао“ је далековод снаге 35 кw који служи за напајање електричном енергијом села Злот. Проблеми у снабдевању струјом и водом и у борској општиниТамо је најпре замењен трансформатор (2. децембра), а јуче је пао овај далеководни стуб. По речима Драгана Милошевића, директора Електродистрибуције Бор, у овим условима заиста је тешко да се подигне нови стуб.
– Када смо покушали да пређемо на напајање из правца Бољевца, констатовали смо да нема напона и да је без струје и Бољевац. Пошто смо мислили да је квар са наше стране већи, веровали смо да ће они први решити проблем. Екипе су још увек на терену и очекујемо да ће квар бити отклоњен данас у преподневним сатима. Људи су заиста исцрпљени и надљудским напорима покушавају да превазиђу ову изузетно тешку ситуацију – наглашава Милошевић.
Проблеми у снабдевању струјом и водом и у борској општиниЗбог прекида у напајању електричном енергијом пумпних станица на извориштима у Злоту и Боговини, већи део Бора јуче је остао и без воде. Водоснабдевање из ова два правца је било ван система, што је око 200 литара воде у секунди мање за град. У функцији су остала изворишта Кривељ и Сурдуп (120 литара у секунди, што није било довољно за цео Бор). Стога су одговорни у ЈКП „Водовод“, у договору са председником општине Бор Живорадом Петровићем, одлучили да прибегну рестрикцији пијаће воде. Ноћас су славине биле суве у тзв. доњој зони града (улице Моше Пијаде и Николе Пашића, насеља Металург, Бор 2 и Слатинско насеље, Слатина, Брестовац, Савача, Брестовачка Бања, као и погони РТБ-а) за коју не постоји алтернатива водоснабдевања из Кривеља или Сурдупа, а данас у преподневним сатима и у горњој зони. Данас је, такође, и Сурдуп остао ван система, али је у питању мањи квар који отклањају борски електромонтери.
Проблеми у снабдевању струјом и водом и у борској општини– Најновија информација из Електродистрибуције Бор јесте да су успели да нешто ураде, па се у преподневним сатима очекује да се „пусти“ Боговина. Са собом носимо и агрегат у случају да струја поново нестане. Спремни смо да стартујемо чим се то деси. Уследиће пуњење резрвоара и два до три часа након тога вода ће стићи у Бор. То, практично, значи, да више нема потребе за њима и рестрикције се прекидају – истакао је Горан Топаловић, в. д. директора ЈКП „Водовод“.
Услед тежине леда, јуче поподне полегао је и далековод на Седмом километру, због чега је без електричне енергије остала цела индустријска зона у овом делу града. Проводници су попадали на асфалт, па су екипе борске Електродистрибуције обезбедиле пут. Прекид у напајању струјом највише главобоље задао је запосленима у Фабрици бакарне жице, где је остало „заробљено“ 47 тона „црвеног“ метала (40 тона у великој пећи за топљење и седам тона у ливној пећи). – Засад се сналазимо захваљујући наизменичном раду два дизел-агрегата који спречавају да се бакар замрзне. Уколико оваква ситуација потраје дуже, биће, нажалост, хаварија – рекао је Стеван Бачиловић, управник ФБЖ.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…