Почетак Актуелно Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.

Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.

4 друго читање
0
0
750

 Петнаест одсто више злата и сребра 

 

Од јануара до краја марта 2014. године у РТБ-у Бор откопано је 4,44 милиона тона руде, а њеном прерадом добијено је 9.686 тона бакра у концентрату. – Рударска производња је у односу на исти период лане, посебно у Мајданпеку, повећана за 15 одсто, а то је омогућило и остварење планских резултата у металургији, где је за три месеца произведено 9.200 тона катодног бакра. – Производња злата и сребра је 15 одсто већа од планиране. – У првом кварталу остварен извоз вредан 28,4 милиона евра, па је РТБ Бор и даље у златној средини на листи највећих српских извозника
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.РТБ
. – У Рударско-топионичарском басену Бор у првом кварталу ове године укупне ископине биле су „тешке“ скоро 10 и по милиона тона. Баш онако како је и планирано, у периоду јануар-март 2014. године, у басенским рудницима откопано је 4,44 милиона тона руде, а прерадом је добијено је 9.686 тона бакра у концентрату. Рударска производња је у односу на прво тромесечје прошле године, посебно у Мајданпеку, повећана за 15 одсто, а то је било сасвим довољно да се и у металургији резултати „у длаку“ поклопе са планским задацима.
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.Хиљаду тона бакра у концентрату више него лане остварено је бољом производњом у Руднику бакра Мајданпек. Уместо 1.491 тону, колико је у Мајданпеку дато у првом тромесечју прошле године, производња је сада тамо досегла 2.577 тона бакра у концентрату. Боља организација посла, већа расположивост рударске механизације и њено боље временско искоришћење основни су разлози за значајан помак у тамошњем руднику.
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.У „Великом Кривељу“ производња је, међутим, и даље велика у односу на мајданпечку, али је тек десетак одсто боља од лањске. Тамо је за три месеца дато 5.165 тона бакра у концентрату. „Церово“ је задржало исту продукцију, а и прерада шљаке остала је на нивоу прошлогодишње, док је „Јама“ мало подбацила.
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2014.С друге стране, за три месеца у погонима Топионице и рафинације произведене су 11.504 тоне анодног, односно 9.200 тона катодног бакра (план је био да у том периоду Електролиза „избаци“ 9.135 тона катода), а дато је и 15 одсто злата и сребра више од плана. У првом тромесечју на селену је забележен највећи скок у односу на план, од чак 40 процената, јер је дато 5.850 килограма овог производа. Производња сумпорне киселине (31.457 тона) и плавог камена (342 тоне) у том периоду била је такође преко плана.
Продаја свих ових производа, изузев злата наравно, које се предаје Народној банци Србије, утицала је на то да у првом кварталу ове године Рударско-топионичарски басен Бор оствари извоз у вредности 28,4 милиона евра и остане у златној средини на листи највећих српских извозника коју је почетком априла објавило Министарство финансија.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…