Почетак Актуелно Мајданпек Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног раста

Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног раста

3 друго читање
0
0
1,364
Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног раста

Прво тромесечје боље од лањског

Први квартал завршен са за трећину већим ископинама него у истом периоду 2017, руде је за 11,4 одсто више, бакра у концентрату за четвртину, злата за 41, а сребра шест процената више. – У априлу се очекује око 1.300 тона бакра у концентрату, са одговарајућим количинама племенитих метала
Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног растаРБМ
. – Иако је април лоше почео за производњу у Руднику бакра Мајданпек због тешкоћа које су на извесно време успориле, па и зауставиле производњу, тренд интензивног раста у односу на претходну годину се наставља. Јер, половином месеца дошло је до потпуног нормализовања и стабилизације, па су резултати, који знатно заостају за планским захтевима, ипак, солидни, будући да се процењује да ће у априлу бити произведено око 1.300 тона бакра у концентрату са пратећим количинама племенитих метала. Први квартал завршен је са за трећину већим ископинама него у истом периоду 2017, руде је за 11,4 одсто више, бакра у концентрату за четвртину, злата за 41, а сребра шест процената више.
Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног растаТоком првог тромесечја имали смо 3,8 милиона тона укупних ископина, за милион више него у претходној години, при чему је посебно важно да смо повећали учинак на раскривци за више од половине у односу на прво претходне године. То, међутим, није било на уштрб руде коју смо повећали за 11 одсто, из које смо добили 4.500 тона бакра у концентрату, за око 900 више него у првом кварталу 2017, уз одговарајуће количине сребра и злата – каже директор РБМ-а Бранислав Томић.
Ниједан месец у овој години за запослене у РБМ-у није протекао без великих проблема у производњи који се с разлогом везују за екстремне временске прилике, па ни април. Обилне падавине су задале велике тешкоће и додатне обавезе запосленима на Површинском копу РБМ-а, потврдио нам је управник Синиша Филиповић. – Априлски учинак на површинском копу ће бити обележен последицама тих проблема, али ће интензиван рад у другој половини месеца ублажити подбачај, па и омогућити да захваљујући повољном садржају бакра у руди дођемо до колико-толико солидних резултата. У април смо ушли са задовољавајућом расположивошћу тешких возила, али су се одређене тешкоће појавиле са кашикама рудних багера које се морају санирати и због којих застоји неће изостати, мада ћемо настојати да се предвиђени посао обави за што краће време. Повремени проблеми јављају се и са бушилицама, где затаји редуцир, запне код ротације, али се уз ангажовање запослених на одржавању одржава њихово радно стање.
Производња у РБМ-у ове године наставља тренд интензивног растаЗа производњу у РБМ-у најважније је да су услови за рад на површинском копу нормализовани – и на Андезитском прсту и радилишту „Исток 1“, па је производња стабилизована, најпре на руди, након израде друге трасе пута за тешка возила, а онда и на јаловини санирањем, односно обезбеђењем проходности пута до Фазе 1. У сенци ових великих послова одвијали су се и бројни у другим целинама на линији производње, где је „празан ход“ искоришћен за сервисне и ремонтне радове.
И током априла успевали смо да и даље све количине испоручене руде одмах прерадимо, са траженим искоришћењем и у захтеваном квалитету, али упоредо и да обавимо важне послове на транспортерима, у погону дробљења и стварању услова за бољи рад филтраже, са циљем да побољшамо карактеристике концентрата, као нашег коначног производа – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. Додаје да се „затезање“ линије прераде наставља, да многи велики и значајни послови тек треба да се обаве, али да охрабрује чињеница да се упоредо са свим тим обавезама истрајава на значајном расту производње.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…