Почетак Актуелно Мајданпек Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији

Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији

1 друго читање
0
0
899

Повећан капацитет прераде

 

Пуштањем у рад ИВ секције флотираће се 15 одсто више руде. – Све обављено сопственим снагама и уз минимална улагања. – У плану и покретање ИИИ секције
Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији РТБ, РБМ
. – Данас је у Флотацији Рудника бакра Мајданпек прорадило допунско постројење, односно четврта секција. Захваљујући њој капацитет прераде се повећава око 15 одсто, што је изузетно важно за резултате овог погона док не почну да раде нове флотацијске машине које ових дана у деловима пристижу у Мајданпек.
Пуштањем у рад ИВ секције повећавамо капацитет прераде који нам је у овом тренутку драгоцен – каже Јелена Ђурић, управница мајданпечке флотације. – Овај део погона не ради од почетка 2001. године, мада је накратко пуштан као пробно постројење за прераду полиметаличне руде “Чока Марина”. Улагања су била веома мала, све су урадили радници машинског и електро одржавања, заједно са људима из саме производње – истиче управница.
Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији Јова Симоновић, машински техничар у Флотацији, који је са својим колегама браварима, електричарима и рударима оспособљавао овај погон, наглашава да се посла нико није либио, мада није било лако покренути постројење које је веома дуго било ван функције. – Прво, требало је средити довод индустријске воде која је изузетно важна за процес производње, а потом санирати, повезати и ускладити машине, пумпе и дуваљке. Радило се суботом и недељом, али смо у задатом року успели да оспособимо ИВ секцију. Први сати рада показују да смо добро обавили посао и да можемо да будемо задовољни, а евентуалне проблеме решаваћемо у ходу.
Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији Задовољство не крије ни Добрица Николић, главни пословођа Флотације: – Ова линија је била намењена руди са “Чока Марина”. Радио сам овде на олову и цинку, радио када је пробно прерађивана руда са “Чока Марина” и сада на бакру. Може, може четврта пуним капацитетом и мало више него сада, као секција и по може да ради – уверен је Добрица.
Прорадило допунско постројење у мајданпечкој флотацији Данас пуштена четврта секција радила је од септембра 1999. до краја 2000. године и за то време зарадила безмало пет милиона долара – каже др Милорад Грујић, најбољи познавалац производног процеса у РБМ-у, а Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек, оцењује:
Ово је важан дан за производњу у Флотацији јер показујемо да стара опрема и ограничена средства нису непремостива препрека када постоји добра организација, јасан план и људи који зналачки обављају свој посао. Томић посебно истиче ангажовање целокупног тима са управницом Јеленом Ђурић на челу.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…