Почетак Екологија Просечне концентрације SО2 у ваздуху изнад Бора испод историјског минимума

Просечне концентрације SО2 у ваздуху изнад Бора испод историјског минимума

8 друго читање
0
0
2,249
Просечне концентрације СО2 у ваздуху изнад Бора испод историјског минимума

 Ведро,  чисто и без дима
Тренд смањења загађења ваздуха очигледан и значајан – у Бору к’о у Сокобањи

 

БОР. – Тренд смањења присуства сумпор-диоксида у ваздуху изнад Бора из 2016. и 2017. године настављен је и у јануару. Како нам је рекла Душанка Миљковић, помоћник директора ТИР-а за заштиту животне средине, „из приказаних графика и установљених мерења потпуно је јасно да је тренд смањења просечне концентрације SО2 на аутоматској мерној станици квалитета ваздуха (АМСКВ) Градски парк, као најнеповољније локације са аспекта угрожености емисијом гасова из топионичких агрегата, очигледан и значајан“. – Лани је просечна концентрација SО2 износила 33,63 микрограма по нормалном метру кубном, што је мање и од досадашњег историјског минимума загађења SО2 у Бору од 43,6 микрограма забележеног 2016. године – нагласила је Миљковићева.

Иначе, у годишњем извештају о квалитету ваздуха у граду бакра за 2017. (квалитет је оцењен на основу просечних месечних концентрација SО2 добијених мониторингом квалитета ваздуха забележених на АМСКВ у Градском парку, Брезонику, Слатини и код Института за рударство и металургију, док Кривељ не ради због ремонта анализатора SО2) наводи се да, „и поред неповољних метеоролошких услова и утицаја градске топлане, као и свих других агрегата који су у функцији грејања, ни у једном месецу минуле године није било прекорачења годишње граничне вредности концентрације SО2 у ваздуху изнад Бора„. На свим мерним станицама, које су укључене у државну мрежу АМСКВ Агенције за заштиту животне средине, просечне месечне концентрације SО2 знатно су испод годишње граничне вредности која износи 50 микрограма по кубном метру ваздуха.
У извештају се, такође, наводи да је Бор дуги низ година имао статус прекомерно загађеног града, да би 2016. дошло до смањења појаве јако загађеног ваздуха. Тада је забележена просечна годишња концентрација SО2 у ваздуху од 43,6 микрограма по кубном метру, што је у том тренутку представљало историјски минимум, а ваздух у граду бакра први пут сврстан је у прву категорију.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…