Почетак Актуелно Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионице

Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионице

8 друго читање
0
0
1,172

Ка модерном и безбедном рударству

 

Премијеру Александру Вучићу прва награда „Инжењер Шистек“ за 2015. годину. – Србија лежи на значајним лежиштима и Влада чини све да рударство постане индустријска грана која ће стварати велику шансу за привредни развој и запошљавање – поручио Александар Антић. – Благоје Спасковски: Побољшањем стандарда запослених и повећањем учешћа у БДП-у једино се можемо одужити Влади и премијеру за помоћ у изградњи нове топионице. – Филип Пинигтон: Будућност рударског сектора у Србији веома извесна и ми се радујемо сарадњи на том плану. – Александар Вулин: Желим да вам се захвалим на истрајности чак и када Србија помисли, а то уме, да је рударство грана о којој више не треба да размишљамо
Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеБОР
. – Србија је била, данас је, а и у будућности ће бити рударска земља. Рудари не треба да брину за своју егзистенцију јер ће се отварати нови рудници, биће новог запошљавања, а развој и инвестиције учиниће да њихов материјални положај буде бољи. За мене као министра можда је најважније да тај посао буде безбедан, да се на одговоран начин улази у јаме и притом не призива срећа, већ да норме и процедуре обезбеде да се сваки рудар врати својој породици без огреботине. Преносећи рударима најсрдачније честитке у име Владе и њеног председника Александра Вучића, као и свих мојих колега, поздрављам рударе будућим поздравом рударства у Србији – сигурно, безбедно и достојанствено!

Нови Закон о рударству

Од министра Антића се на прослави Дана рудара чуло и то да се, на предлог Владе, припрема, а он верује да ће за неколико месеци и Скупштина Србије усвојити, нови Закон о рударству и геолошким истраживањима: – Реч је о модерном, светском, закону који ће бити подстицај да проширимо садашње капацитете, да рударски посао учинимо безбеднијим, али и да привучемо нове инвестиције. Ми им се радујемо било да долазе из државе (у Колубару, Костолац, можда и Ресавицу) било да долазе из приватног сектора. Морам да кажем да је поред добрих, било и неколико јако лоших приватизација по рудницима Србије. Зато покушавамо да тај простор стабилизујемо, али и да привучено нове инвеститоре и да сви заједно, као Србија, будемо поносни што од пет највећих светскх компанија три тренутно истражују у нашој земљи (уз Фрипорт, ту су и „Гленкор“ и „Рио Тинто“, који ради код Лознице, такође, на налазишту светске класе кад су у питању литијум и борати).
Овим речима је завршио своје излагање Александар Антић, министар рударства и енергетике, на прослави Дана рудара и Дана рударско-топионичарског басена Бор. „Урамљен“ традиционалном будиллицом у јутарњим часовима, веома посећеним концертом групе „Црвена јабука“ и спектакуларним ватрометом, централни део прославе одржан је у хотелу „Језеро“ на Борском језеру. Уз министра Антића, присуствовали су министар за рад и запошљавње, борачка и социјална питања Александар Вулин, његова екселенција Филип Пинигтон, амбасадор Канаде у Србији, Никола Петровић, потпредседник ПКС, Душан Ненезић, председник Скупштине ПКС, Немања Стевановић, председник УО РТБ-а Бор. Били су ту и представници фирми које су градиле нову топионицу: Тони Коркан, сајт-менаџер „Ототека“, Адел Шидијак, менаџер СНЦ Лавалина, Владимир Миловановић, генерални директор Енергопројекта, као и представници друштвено-политичког живота Србије, Тимочке Крајине, синдиката и, наравно, овогодишњи добитници награде „Инжењер Шистек“.

РТБ ће бити бренд Србије

Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеПоздрављајући званице у име компаније која је, уз помоћ државе, завршила изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине и производњу бакра повећала на 80.000 тона катода годишње, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски је казао да ће се година између два рударска празника памтити управо по том великом делу које даје наду да бакар сутра буде бренд Србије. СНЦ Лавалин, Оутотек и Енергопројект су савладали тежак задатак и завршили постројење на време. Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеАли, уверавам вас – нагласио је Спасковски – да топионица не би била изграђена да није било подршке Владе Србије, да се није укључио премијер и са Владом одлучио да додели 30 милиона евра кредита. Да тада и (шест пута) пре тога премијер није боравио у Бору постројења не била завршена, Бор не би добио чисто небо, а РТБ не би имао економично топљење бакра. Тај однос Владе и премијера према РТБ-у био је одлучујући да УО РТБ-а прву награду „Инжењер Шистек“ за 2015. додели уваженом премијеру Александру Вучићу.
Подсећајући на Вучићеве речи од 23. децембра прошле године да је улагањем 30 милиона евра у завршетак нове топионице и фабрике сумпорне киселине направљен понос Србије са којим има будућност и она и Бор, Спасковски је нагласио: Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеРТБ ће бити бренд државе. Резерве које поседује су резерве Србије. Она је богата бакром који ће сутра, највероватније, поделити са страним компанијама који га овде истражују. Рудно лежиште о коме су пре неки дан писале новине је истинито лежиште, богато бакром и златом како је наведено. Али, у околини Бора има још „црвеног“ и „жутог“ метала који треба доистражити и кренути у експлоатацију. Тиме ће се побољшати стандард радних људи, повећати учешће у БДП-у Србије што је и једини пут којим се можемо одужити Влади и премијеру.
Уз „Шистекову награду“, премијеру Вучићу је поклоњена и анода (тешка 230 килограма) изливена од првог бакра истопљеног у новој топионици, као и повеља којом ће у аналима РТБ-а – како рече Спасковски – бити уписан као личност која је дала велики допринос развоју Басена.

Канада ће подржати рударство Србије

Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионице„Шистекову награду“ дипломираном инжењеру металургије Зорану Алексову, управнику Фабрике сумпорне киселине, уручио је амбасадор Канаде у Србији Филип Пинигтон. Захваљујући се на позиву да присуствује догађају веома важном за живот рудара и Србију, он је казао: – Канадска Влада је веома задовољна што је имала прилику да у Бор „доведе“ једно модерно постројење које ће гарантовати будући успех ове компаније. Посебно ми је задовољство што сам уручио награду господину Алексову задуженом за постројење фабрике сумпорне киселине, а чију је изградњу водио СНЦ Лавалин. Рударство је важан економски сектор за Канаду, а јасно је да је будућност тог сектора у Србији веома извесна. Ми се унапред радујемо сарадњи са Србијом и подршци коју ћемо пружити рударству у наредном периоду.

Влада рачуна на рударе

Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеИванка Станчић, дипломирани инжењер технологије у Руднику бакра Мајданпек, примила је „Шистекову награду“ из руку министра Александра Вулина који је овом пригодом казао: – Као министар за рад данас посебно желим да кажем колико поштујем и колико ми је стало до сваког вредног човека који ради посао можда и најтежи у Србији. Ми то ценимо, разумемо и знамо да за рударе нема ни годишњег доба, ни дана када се нешто не ради, дана када земља не чека. Кажу да од свега човек може да узме нешто што није заслужио, али рудари не могу. Од земље се мора отети, од ње морате радом да узмете оно што чува.

Захвалност рударским синдикатима
Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеПодсећајући на пре годину дана усвојен Закон о раду – министар Вулин је казао и ово: – Желим да се захвалим представницима синдиката који су баш одавде подржали Закон о раду, зато што су били храбри, далековиди и зато што су били у праву. У време када су сви говорили да ће доћи до масовних отпуштања, рударски синдикати су нас подржали и рекли да верују својој држави. Није било масовних отпуштања, сачували смо и повећали број радних места, сачували синдикате када су говорили да ће их Закон о раду укинути, сачували смо могућност да имамо добро, флексибилно тржиште рада, да доведемо нове инвеститоре, да покажемо да Србија уме да ради, да уме да донесе, али и да користи добар закон. Зато се захваљујем на том поверењу свима вама који сваки дан својим рукама стварате бољу будућност наше земље.
У име Србије – нагласио је Вулин – желим да вам се захвалим на упорности, на верности, на тврдоглавој истрајности да нас обогаћујете својим радом чак и када Србија потцењује, а уме да потцени, развој рударства и уме да помисли да је то грана о којој више не треба да размишљамо. Као што видите по потезима нашег председника Владе, по потезима читаве Владе, ми на рударе и на рударење и те како рачунамо, заиста схватамо да то јесте велика развојна шанса наше земље.

Рударство развојна шанса Србије

Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеМинистар рударства и енергетике Александар Антић уручио је „Шистекову награду“ Трајчи Тончићу, руководиоцу сектора за геологију Рудника бакра Бор. Антић се најпре захвалио на прилици да честита празник онима који раде најтежи посао, а потом им пожелео да се сваког дана, живи и здрави, враћају породицама које хране, пожелео да њихов поздрав „срећно“ једног дана и у Србији прерасте у сигурно, безбедно и достојанствено бављење овим послом:
Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионицеПреносим вам уверавање Владе Србије да је све што радимо у области рударства усмерено на то да оно буде модерна индустријска грана која ће стварати велику шансу за привредни развој Србије и десетинама хиљада рудара бити сигурна кора хлеба, могућност да достојанствено прехране своје породице. Влада Србије има велику веру у рударски бизнис.

Радујемо се „Фрипортовим“ истраживањима
Прослава Дан рудара у знаку првог бакра из нове топионице-Са нестрпљењем и радошћу пратимо активности „Фрипорта“, једне од највећих светских компанија, која преко своје компаније у Србији истражује „Чукару пеки“, и радујемо се добрим резултатима – казао је Антић на прослави у Бору. – Не бих да улазим у игру бројки о феноменалним резултатима којима су понекад склони наши медији, али хоћу да кажем да су резултати „Фрипорта“ јако добри, да је реч, по свему судећи, о налазишту које би могло да буде светске класе. Пажљиво пратимо наставак истраживања са надом, жељом, па и притиском од стране Владе, да „Фрипорт“ што пре уђе у фазу отварања и експлоатације.
Свесни смо да Србија лежи на значајним лежиштима која треба да јој омогуће да се далеко брже и боље развија и данас смо изузетно задовољни резултатма које постижемо. Нова топионица је важан предуслов за даљи развој рударства у борском басену и држава ће потпуно подржати развој тог посла у овом делу Србије. Оно што је пред нама, без икакве дилеме, јесте проналажење стратешког партнерства како бисмо развијали нове руднике, како бисмо прешли на „Церово примарно“. Веома смо ангажовани и верујем да ћемо за релативно кратко време имати одређене предлоге, решења и за повећање производње у Руднику бакра Мајданпек.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…